PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET anual) + optional, somaj.
Intrebarile mele apar pe un model de calcul. PFA are venitul declarat 778 lei lunar, dar va mai inregistra incasari (emite facturi) de 10.000 lei, sa zicem. Are si cheltuieli, desigur, inregistrate.
>> Contributia la sanatate va fi de 5,5% din TOATE INCASARILE? Din cei 10.000 + 778 lei / luna? Iar suplimentar se impoziteaza si 16% din profit?
>> La pensii se impoziteaza EXCLUSIV 31,5% din venitul DECLARAT (778 lei/luna)? Sau, din nou, 31,5% din toate incasarile?
Toate obligatiile sunt datorate din venitul net declarat, cu precizarile urmatoare:
1.CAS se datoreaza obligatoriu pentru cel putin venitul net de 778 lei/luna (acum s-a majorat);
2.CASS se calculeaza tot la venitul net realizat insa trebuie platit la nivelul minim trimestrial, in caz contrar nu ti se acorda serviciile medicale (nu exista o baza de date comuna a CAS judeteana cu cea a ANAF local si nici o dispozitie legala regulatoare intre dispozitiile din domeniul sanatatii si cel fiscal);
3. Impozitul se plateste obligatoriu si nu "in plus", in cota de 16% aplicata la venitul net realizat anual, in cele 4 trimestre;
Fiecare obligatie se stabileste prin Decizie de catr eorganul fiscal teritorial de la domiciliul contribuabilului si se plateste trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
1. la CAS : "pentru cel putin venitul net de 778 lei/luna" ce inseamna in exemplul meu? Ca DOAR pentru 778 / luna SAU pentru 778/luna + ceilalti 10.000 incasati? Adica 31,3% din 778 lei / luna, SAU 31,3% din (778 / luna + 10.000 lei)? Asta nu intelegeam...poate alege contribuabilul sa plateasca DOAR minimul, sau da 31,3% din orice incaseaza?
2. "CASS se calculeaza tot la venitul net realizat insa trebuie platit la nivelul minim trimestrial". Nu inteleg. Se calculeaza cumva, dar se plateste altcumva... In exemplul meu cum se va proceda?
Pentru CAS, in declaratia 600 pe care ati depus-o la inceput de an, sau daca v-ati infiintat in 2013, la infiintare, treceti venitul lunar asigurat care nu trebuie sa fie mai mic de 778 lei, in acest an. Rezulta o contributie lunara de plata de 244lei care reprezinta plata anticipata pentru contributia la pensie. La sfarsit de an, pana pe 25 mai 2014, cand veti depune declaratia 200 cu venitul realizat in 2013, se va vedea clar cat va reprezenta contributia la pensie fata de cat ati platit in timpul anului 2013 si se va face regularizarea.
In cazul cas, venitul asigurat difera de venitul estimat declarat la inceput de an prin declaratia 220.
Pentru CASS, in timpul anului platiti anticipat contributia la sanatate calculata fata de acel venit estimat in declaratia 220 dar care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului minim pe economie. In luna noiembrie, salariul minim era 800 lei la care se aplica procentul de 5,5%.
Deci si astea sunt plati anticipate. La fel ca mai sus, dupa ce veti depune declaratia 200 si se va vedea clar cat ati realizat in 2013, atunci se va face regularizarea si pentru CASS.
Pfa- contributii
ella2389
Buna ziua. Va rog sa ma ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste, care sunt impozitele si taxele pe care un PFA programator trebuie sa le plateasca?
Va ... (vezi toată discuția)