Transferul CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajaților a dus la o reducere a salariului net în cazul angajaților din privat scutiți de plata impozitului pe veniturile salariale, așa cum sunt programatorii și ceilalți angajați ai firmelor din IT, persoanele încadrate în activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare, persoanele care desfășoară activități cu caracter sezonier (în unități de cazare turistică, restaurante, catering, baruri) sau cele încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat.
Concret, în cazul acestor persoane, menținerea aceluiași câștig salarial net din decembrie 2017 este posibilă doar prin creșterea costului total cu forța de muncă, implicit a contribuțiilor pe care angajatorii trebuie să le calculeze, rețină și să le plătească lunar către stat.
În schimb, există multe situații în care angajatorii din privat nu au majorat salariile brute ale scutiților de impozit pe venit, astfel încât aceștia să își păstreze netul. Din acest motiv, în Monitorul Oficial a fost publicată ieri Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018, prin care s-a stabilit ca statul să suporte o parte din contribuțiile la sănătate pentru salariații firmelor care beneficiază de scutire de impozit pe venit, iar veniturile nete ale angajaților să nu scadă.
Pentru a preveni astfel situațiile în care firmele nu vor ajusta salariile nete ca urmare a costurilor totale mai mari pe care le-ar avea de suportat, Guvernul a propus o compensare, măsură care ar urma să soluţioneze problemele pentru aceste categorii profesionale, pentru un an, prin deduceri suportate din bugetul de stat.
„O parte din cheltuielile angajatorilor cu contribuțiile de asigurări sociale de sănătate vor fi suportate de la bugetul de stat. (...) Angajatorii care măresc cu cel puțin 20% salariile brute ale acestor angajați vor reține la sursă și vor evidenția în formularul 112 cheltuielile cu CASS și nu vor mai avea de îndeplinit altfel de proceduri”, a declarat ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, în momentul în care proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică.
Potrivit documentului adoptat ieri în ședința de Guvern și publicat apoi imediat în Monitor, măsura constă în suportarea de la bugetul de stat a unei părți din CASS datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă aflate în derulare la data de 31 decembrie 2017 și care se încadrează în categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit. Potrivit Codului fiscal, este vorba despre:
- persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele vizate de aplicarea impozitului specific (baruri, hoteluri, restaurante, catering, unități alimentare).
"Scopul proiectului de act normativ este asigurarea venitului net pentru angajații din domeniul IT, cercetare-dezvoltare și inovare, precum și pentru cei care desfășoară activități cu caracter sezonier sau sunt încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat, la același nivel pe care l-au avut pentru luna decembrie 2017, fără ca angajatorii acestora să fie obligați să facă un efort financiar suplimentar pentru acești angajați în raport cu ceilalți angajați care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii", era explicat în nota de fundamentare care a însoțit OUG nr. 3/2018 în forma sa de proiect.
Totuși, măsura este condiționată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, respectiv majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajații beneficiari ai acestei măsuri.
Venitul salarial brut din luna decembrie 2017, în funcție de care se determină venitul brut pentru care se aplică suportarea de la bugetul de stat a unei părți din CASS datorată, este format din salariul de încadrare şi elementele de natura veniturilor salariale care se acordă în fiecare lună, conform contractului individual de muncă, valabil în luna decembrie 2017, care constituie bază de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.
Potrivit MFP, CASS reținută din venitul brut al lunii curente de către angajator se determină ca diferenţă între venitul brut şi următoarele:
- CAS, calculată și reținută de către plătitorul de venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, și
- venitul salarial net corespunzător venitului brut prevăzut în contractul individual de muncă, aflat în derulare la data de 31 decembrie 2017.
Suma reprezentând diferența pozitivă dintre CASS datorată și calculată potrivit prevederilor Codului fiscal și CASS reținută potrivit proiectului de act normativ se stabilește de către angajator și se evidențiază distinct ca sumă dedusă în formularul 112 - Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
În acest sens, reprezentanții Ministerului de Finanțe au oferit și un exemplu, plecând de la un salariu brut de 10.000 de lei în decembrie 2017.
Astfel, pentru acest venit brut, s-au datorat contribuții sociale obligatorii de 1.650 de lei, după cum urmează:
- CAS (10,5%) - 1.050 lei;
- CASS (5,5%) - 550 lei;
- Șomaj (0,5%): 50 lei.
Rezultă, așadar, un venit net de 8.350 lei.
În 2018, pentru ca venitul net de 8.350 lei să se păstreze, este nevoie de un venit brut de 12.000 de lei, astfel: 10.000 lei + 10.000 lei x 20% (venit brut 2017 majorat cu 20%).
În ceea ce privește contribuțiile sociale obligatorii, datorate de angajat, vorbim despre:
- CAS datorată (25%): 3.000 lei;
- CASS datorată (10%): 1.200 lei;
- CASS reținută: 650 lei.
12.000 lei - 3.000 lei - 8.350 lei = 650 lei (venit brut 2018 - CAS - venit net decembrie 2017).
Diferență CASS dedusă de la bugetul de stat: 550 lei, rezultată din calculul: 1.200 lei - 650 lei (CASS datorată - CASS reținută).
Notă: În decembrie 2017, Guvernul Tudose a anunțat lansarea unei scheme de ajutor de minimis ai cărei beneficiari să fie firmele cu angajați scutiți de plata impozitului pe venituri. Acum însă, Cabinetul Dăncilă a propus o nouă măsură compensatorie pentru societățile în cauză.
Comentarii articol (4)