avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire Impozit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire Impozit

Buna ziua. Vreau sa va pun niste intrebari si tva rog in masura inc are puteti sa-mi dati un raspuns :
Am un certificat de incadrare in grad de handicap la forma accentuata ( 2 ) ca urmare a faptului ca am diabet.
Din ce am citit pe internet daca prezint un asemenea certificat la firma unde lucrez atunci pot castiga mai multi bani la salariu deoarece sunt scutit de la plata impozitului pe venit.
Pe fluturasul meu de salariu scrie : TARIFAR INCADRARE ( banuiesc BRUT ) 870 , SALARIU NET 650 !
Observ de asemenea ca-mi sunt impozitate si bonurile de masa.
Daca prezint certificatul , salariul meu brut imi va deveni net ? Adica in loc sa castig 650 RON + bonuri de masa voi castiga 870 + bonuri ?
Pe contractul meu nu scrie nimic de bonuri de masa deci pot cei de la firma sa-mi accepte marirea de salariu insa sa-mi scoata bonurile de masa ?
De asemenea vreau sa stiu daca ajutorul social pe care il primesc 234 RON lunar ar avea de suferit....banuiesc ca nu insa vreau sa fiu sigur ca in ROMANIA e posibil orice !
In principiu doresc sa stiu daca exista vreun drept de care nu mai beneficiez in cazul in care nu platesc impozitul pe venit !
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:43, 8 Decembrie 2013
Primiti indemnizatia concomitent cu drepturile salariale aferent serviciul pe care il prestati
Pentru a beneficia de facilitatea scutirii de impozit pe salariu,depuneti la angajator documentele justificative,respectiv decizia/certificatul de incadrare in grad de handicap
1. Tichetele de masa sunt impozitate.
Tichetele de masa reprezinta venituri salariale in baza art. 55 alin.(1) din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia.Valoarea nominala a tichetelor de masa acordate angajatilor se include in venitul brut lunar din salarii si se impoziteaza conform art. 57 din Codul fiscal .

Contravaloarea tichetelor de masa nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, in conformitate cu prevederile art. 296 indice 15 din Codul fiscal.

2. Angajatorul nu are nicio obligatie de a accepta propunerea dvs si nici de a va mari salariu.

3. Daca realizati venituri din salarii, atunci nu mai puteti beneficia de ajutor social.
Beneficiaza de ajutor social familiile si persoanele singure ale caror venituri se situeaza sub nivelul lunar al venitului minim garantat stabilit prin ordonanta de urgenta. Cuantumul lunar al Venitului Minim Garantat (VMG) este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinta ISR a carui valoare este stabilita prin lege la 500 lei.
Da . dar eu am certificat de incadrare in grad de handicap forma accentuata ! Sunt prin lege scutit de la plata impozitului pe venit !
Copia certificatului l-ati depus la angajator?

Daca da, atunci solicitati acestuia sa respecte prevederile legale in materie, iar in caz contrar, apelati la insitutiile abilitate de control.
Art. 24
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii;

Numai impozitul nu o sa vi-l mai retina, restul se vor retine. Veti primi in plus 76 de lei, asta e impozitul ( exista calculator de salariu pe internet, unde va puteti introduce salariul brut si bonurile si aflati netul ).
Nu e o marire de salariu, banii aia se duceau la stat, nu ii oprea firma, nu au de ce din pricina asta sa va taie bonurile.
Indemnizatia o da statul pt egalitate de sanse pt handicap accentuat 234 lei, din care 166 lei constituie indemnizatia si 68 de lei bugetul personal complementar, nu vi se sisteaza, se acorda indiferent de venituri.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa-tichete-impozit-alte drepturi ContSters109653 ContSters109653 Cum se vor impozita bonurile de masa Culegere Completa de Formulare si Declaratii Fiscale 160 de formulare, declaratii si documente necesare in ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa vs salar net Adrian2684 Adrian2684 Buna ziua , lucrez la o companie care recent dupa majorarea tichetelor de masa , au aplicat urmatoarea procedura interna pentru ca salariile sa nu fie marite ... (vezi toată discuția)
Salariu + bonuri de masa mjbrutus mjbrutus Va salut. Sunt proaspat angajat nu am mai avut vreun job pana acum si am o nedumerire legata de salariu. Lucrez part time (4h) si am 425 brut ( adica jumatate ... (vezi toată discuția)