Concret, statul va suporta o parte din cheltuielile angajatorilor cu CASS, însă doar în anumite condiții.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, reforma contribuțiilor sociale a provocat în rândul angajaților scutiți de la plata impozitului pe venituri o scădere a câștigurilor nete. În această categorie se numără următoarele categorii de salariați:
- programatorii;
- persoanele încadrate în activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare;
- persoanele care desfășoară activități cu caracter sezonier (în unități de cazare turistică, restaurante, catering, baruri);
- persoanele încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat.
Menținerea salariului net pe care aceste persoane l-au obținut în luna decembrie 2018 este posibilă doar în cazul în care angajatorii își asumă o creștere a costurilor totale cu forța de muncă (practic, o creștere suplimentară a salariului brut).
Întrucât nu toți angajatorii au procedat astfel, statul va suporta o parte din CASS-ul datorat de angajat, dar plătit efectiv de angajator, asigurând, în acest fel, o reducere a costului total efectiv suportat de către firmă.
Prezentarea acestor măsuri au făcut obiectul unui articol publicat de redacția noastră, astfel că în continuarea acestui articol vom prezenta modalitatea de calcul a salariului net în cazul persoanelor scutite de la plata impozitului pe venituri.
Salariul net în luna decembrie 2017
Exemplul prezentat în cadrul notei de fundamentare ce a însoțit proiectul de act normativ pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice este cel al unui salariat ce câștigă o sumă brută de 8.000 de lei în luna decembrie 2017.
Contribuțiile sociale datorate la acea dată de către angajat sunt prezentate mai jos:
Salariul net propus în 2018
Ca urmare a adoptării acestui act normativ, statul va suporta o parte a contribuției sociale pentru sănătate.
Totuși, măsura este condiționată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, respectiv majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajații beneficiari ai acestei măsuri.
Prin urmare, exemplul prezentat mai jos pornește de la ipoteza că angajatorul a asigurat creșterea salariului brut cu 20% față de nivelul înregistrat în luna decembrie 2017, respectiv de la 10.000 de lei la 12.000 de lei:
Concret, în tabelul de mai sus este calculată o contribuție pentru CASS în 2018 de 1.200 de lei. După deducerea sumei de 550 de lei, angajatorul va plăti în contul salariatului doar 650 de lei.
Modificând valoarea salariului brut din luna decembrie 2017, calculele prezentate în excelul atașat la finalul acestui articol vor fi actualizate automat.