avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarizare pe legislația din 2017?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarizare pe legislația din 2017?

Recent am aflat că o companie cu un număr mare de angajați face salarizarea "pe legislația din 2017". Întrebarea mea este: Au voie firmele să folosească legislații mai vechi pentru salarizare? Și dacă da, despre ce este vorba mai exact? Și pentru cât timp? Pentru că la același salariu brut, pe legislații ulterioare (2018-2021), mult mai puțini bani ar ajunge la angajat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 27 Septembrie 2021
Vorbiti de sectorul bugetar sau privat?
Este vorba de o companie privată. :)

Cornel Vasile a scris:

Vorbiti de sectorul bugetar sau privat?

Pentru sectorul privat nu exista legislatie specifica adoptata. In general, nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile sau prin regulamentul intern..
Mă refer la aplicarea contribuțiilor.
Conform calculator-salarii.ro , la un salariu brut de 5000 de lei, de exemplu, angajatul ar fi luat în mână 3507 de lei după deducerea impozitului pe venit (16%), CAS (10.5%), CASS (5.5%), Șomaj (0.5%). Totuși, din 2018 până astăzi, la același salariu brut de 5000 de lei, angajatul ar fi primit 2925 de lei după deducerea impozitului pe venit (10%), CAS (25%) și CASS(10%). Îmi este familiar faptul că au existat modificări în acest sens dar poate compania să dea salarii folosind procentele din 2017 pentru acele contribuții? Iar cum diferența nu este neglijabilă (peste 16%) iar salariul pe contract este cel brut, îmi este teamă de o scădere a salariului net.

Cornel Vasile a scris:

Pentru sectorul privat nu exista legislatie specifica adoptata. In general, nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile sau prin regulamentul intern..

Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
FuguTheFish, utilizator
Angajatorii din sectorul privat nu aveau obligatia stabilita prin OUG 79/2017 referitoare la transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor.

In prezent, cota contributiilor este :
- contribuția de asigurări sociale (CAS) în cotă de 25 %
- contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10%
- impozitul pe venit in cota de 10 %

Angajatorii nu pot folosi,in prezent, alte cote de impozit si contributii.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se va face un calcul corect la asociatia de proprietari ? Lupulescu Robert Curatenie Blocuri Lupulescu Robert Curatenie Blocuri Potrivit OUG nr. 79/2017 începând cu 1 ianuarie 2018, se vor acorda următoarele : Contribuţiile sociale în 2018 : De la 1 ianuarie 2018 intră în ... (vezi toată discuția)
Impozit 2018 comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, incerc sa ma lamuresc cu noile modificari salariale, si cred ca am inteles o parte din aceste modificara iar o parte nu: - eu inteleg ca salariu ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019 ? RicaRamurica RicaRamurica Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019? Daca venitul este sub 24960 lei nu se mai plateste contributia de 10 % la sanatate Daca arendasul imi da un ... (vezi toată discuția)