După ce Digi Mobil a listat iPhone X, am împărțit prețul lui mare pe alte telefoane mai ieftine și mult mai ieftine. Am căutat acele telefoane ieftine și bune. Adevărul e că e greu de găsit acel balans între preț și performanțe, iar acest articol ar putea fi foarte bine „starea telefonului în 2018”.
La 11 ani după primul smartphone cu adevărat modern – iPhone – pare cumva evident că ar trebui să existe și Sfântul Graal: un telefon ieftin și bun. Doar că încă nu există așa ceva, doar există multe modele cu pret mic și performanțe rezonabile. Așa că am alcătuit, pe baza recomandărilor de până acum și a ceea ce am învățat de la utilizatori, un scurt ghid despre cum alegi acele telefoane ieftine și bune.
Adevărul despre telefoane ieftine și bune, pe scurt: nu există
Prețul mediu de achiziție pentru un telefon în România e undeva la 200 de euro. Am aproximat la sub 1.000 de lei și lista e decentă. Am identificat un Nokia 6, un LG Q6, câteva modele Samsung, ba chiar și unele Xiaomi și niște modele extrem de vechi, cum ar fi LG G Flex 2.
Dacă te uiți peste această listă, observi o valoare medie a specificațiilor: ecran de cel puțin 5 inci chiar full HD, cameră de peste 10 megapixeli capabilă să filmeze full HD, port microUSB de cele mai multe ori și un design uneori bun, alteori groaznic cu materiale ieftine.
La polul opus este iPhone X, cel mai scump telefon din România și unul de la care știi precis ce așteptări să ai. E ca și cum ai alege Samsung Galaxy S9 sau Nokia 8. Îți fixează niște așteptări prin preț și specificații și aici intervine vina utilizatorului: așteaptă prea mult de la prea puțin.
OnePlus a reușit să destabilizeze puțin piața, dar de la an la an chiar și acel startup susținut de-o corporație imensă din China s-a dus către un preț mai mare. În timp ce OnePlus începe să se comporte tot mai des ca o corporație, încă sunt zeci de companii din China care umplu piața din Europa cu telefoane ieftine și proaste.
Utilizatorii, firesc, vor să maximizeze investiția și vor cu bani de pâine să aibă un smartphone bun. Totodată, nu-l vor folosi niciodată la adevărata putere.
Pentru mai multe informații pe acest subiect, te invităm să citești articolul complet disponibil pe www.playtech.ro.
Comentarii articol (0)