Evoluția pieței monedelor virtuale a înregistrat o evoluție puternică până la finalul anului trecut, fapt care i-a determinat pe mulți antreprenori să analizeze posibilitatea investiției în sisteme electronice pentru minat monede virtuale.
Scopul acestui articol nu este acela de a încuraja investițiile într-o afacere afectată în ultimul timp de o scădere accentuată, după o creștere continuă de câțiva ani, ci acela de a oferi alternative de finanțare celor care au luat deja această decizie pe baza unor analize mai amănunțite.
În primul rând, cei care își doresc să investească în acest domeniu de activitate au nevoie de echipamente IT cu o configurație specială, accentul fiind pus pe achiziționarea unor plăci video și procesoare performante.
În continuarea articolului vom aminti principalele etape pe care le presupune obținerea unei finanțări nerambursabile pentru acest domeniu de activitate.
Înființarea unei societăți comerciale
Accesarea programului Start-up Nation 2018 poate fi făcută de către pesoanele juridice înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) ca societăți cu răspundere limitată (SRL). Deși sunt acceptate și societățile debutante, schimbările fiscale intrate în vigoare la începutul acestui an au făcut ca alegerea acestei forme juridice să fie ocolită de către antreprenori.
În cadrul actului constitutiv al societății trebuie înregistrată activitatea economică ce va fi desfășurată, iar cea mai bună încadrare pentru activitatea de minare a criptomonedelor este oferită de codul CAEN 6311 - Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe. Această clasă include asigurarea infrastructurii pentru serviciile de prelucrare a datelor și activități conexe.
Stabilirea investiției necesare
Start-up Nation acordă un sprijin financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei, astfel că investiția necesară trebuie să se încadreze în această valoare.
În cadrul acestui program de finanțare se acordă un punctaj suplimentar în cazul în care cea mai mare parte a investiției se va concretiza în achiziționarea de echipamente și soluții software. Deși sunt permise, alte tipuri de cheltuieli trebuie să se reprezinte mai puțin de 50% din valoarea totală a proiectului.
Societatea are șanse de finanțare mai mari dacă va crea cel puțin două noi locuri de muncă cu normă întreagă. Salariile și contribuțiile sociale sunt eligibile și se vor deconta pentru o perioadă de până la 12 luni din momentul semnării acordului de finanțare, însă firma va fi obligată să păstreze locurile de muncă pentru încă doi ani după aceea.
Cheltuielile cu utilitățile, dar și cu chiria spațiului în care vor fi amplasate echipamentele, reprezintă cheltuieli eligibile și pot fi, de asemenea, decontate pentru aceeași perioadă de timp.
Pentru sesiunea ce va fi lansată în acest an este luată în discuție posibilitatea introducerii unei cofinanțări private din partea antreprenorilor, astfel că ajutorul financiar ar urma să asigure, în acest caz, până la 90% din valoarea investiției.
Pregătirea proiectului și depunerea cererii de finanțare
Un proiect pentru minarea criptomonedelor nu este deloc diferit față de investițiile din alte domenii de activitate în ceea ce privește documentația necesară.
Prin urmare, documentația necesară obținerii finanțării nerambursabile cuprinde:
- un plan de afaceri care să descrie activitatea desfășurată și sursele din care vor fi obținute veniturile;
- o cerere de finanțare;
- documente suport în sprijinul informațiilor prezentate în planul de afaceri (oferte financiare, copii ale certificatului de înmatriculare și ale cărții de identitate ale reprezentantului legal al proiectului, declarații pe proprie răspundere).
Proiectul se depune în format electronic, prin intermediul platformei disponibile pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Platforma online va fi disponibilă în perioada în care sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi deschisă.