Cetățenii români ce locuiesc în Italia pot solicita autorităților din România un document care să ateste situația lor judiciară. Acest document se numește certificat de cazier judiciar, se poate solicita prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din Italia, iar valabilitatea acestuia este de șase luni.
Pentru că obținerea certificatului de cazier judiciar poate dura până la 30 de zile de la data solicitării, românii din Italia au posibilitatea de a solicita, începând cu luna iunie 2016, misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României eliberarea unei adeverinţe cu valoare de certificat de cazier judiciar.
Adeverința cu valoare de certificat de cazier judiciar, conform Ordonanței Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, se utilizează exclusiv în străinătate și se eliberează în cel mult zece zile de la data solicitării. Valabilitatea acestei adeverințe este identică cu cea a certificatului de cazier judiciar, și anume aceasta este de șase luni.
Începând cu luna februarie 2017, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, solicitantul unei adeverințe cu valoare de certificat de cazier judiciar nu va mai plăti nicio taxă pentru eliberarea acestui document. Până la începutul anului 2017, taxa pentru eliberarea adeverinței cu valoare de certificat de cazier judiciar era de 50 de euro.
În momentul de față, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, adeverința se poate solicita prin intermediul Ghișeului Consular Online, ce funcționează la toate misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, cu excepția unor consulate din Brazilia, Ucraina și Scoția. Așadar, românii din Italia pot solicita acest document la oricare dintre consulatele României din peninsulă, și anume la cele din Milano, Trieste, Bologna, Torino, Catania și Roma. Lista consulatelor României din Italia și datele lor de contact se pot găsi aici.
Informații conținute de cazierul judiciar
„În cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, prevede Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.
În cazul persoanelor fizice, informațiile prezente în cazierul judiciar sunt cele referitoare la:
- pedepsele, măsurile de siguranţă şi educative pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive;
- renunţarea sau amânarea aplicării pedepsei, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepselor şi a măsurilor educative, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, înlocuirea, eşalonarea şi achitarea amenzii penale;
- amnistia, graţierea, prescripţia executării pedepsei, reabilitarea, caracterul politic al condamnării;
- pedepsele şi măsurile pronunţate prin hotărâri penale definitive de instanţele judecătoreşti din străinătate, precum şi măsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă aceste hotărâri au fost recunoscute de organele române competente;
- hotărârile definitive care impun rectificări în cazierul judiciar;
- extrădare.
Comentarii articol (3)