Modificările pentru veniturile din salarii, aplicabile din 2018, coroborat cu noile reguli pentru încadrarea firmelor la microîntreprindere, ar putea determina ca tot mai mulți întreprinzători să migreze către cea de-a doua variantă, în detrimentul muncii salariale sau ca persoană fizică autorizată (PFA).
Potrivit lui Alex Milcev, partener și lider al departamentului de asistență fiscală și juridică la EY România, există numeroase profesii, ca cea de consultant fiscal, contabil sau arhitect, printre altele, ce pot fi desfășurate atât ca salariat, cât și ca PFA sau prin intermediul unei microîntreprinderi.
Mai mult, din 2018, și serviciile de management și consultanță pot fi oferite printr-o microfirmă, existând astfel printre contribuabili o tentanție tot mai mare de a migra către această formă de impozitare, ce se poate dovedi mult mai avantajoasă din punct de vedere fiscal.
Concret, vorbim de un grad redus de impozitare, de 6% (1% impozit pe cifra de afaceri, în cazul în care există salariați + 5% impozit pe dividende), comparativ cu o impozitare mult mai ridicată dacă activitatea e desfășurată ca salariat - aproximativ 45% (35% asigurări sociale + 10% impozit pe venit).
"Cred că, dacă legislaţia nu se modifică şi Fiscul nu face ceva dramatic, măcar din punct de vedere al educaţiei populaţiei, că nu este bine să migreze spre microîntreprinderi, o să vedem cred că vor ieşi ca ciupercile după ploaie. Ceea ce s-ar putea să nu ducă la nicio problemă în 2018 - 2019, dar 2019 - 2020 o să înceapă controale fiscale, iar o să avem dosare penale", a spus specialistul, care a atras astfel atenția asupra diferenței fiscale mult prea mari și asupra consecințelor fiscale nefaste pe termen lung.
"Nu e bine să pui pe masă oportunități aparente și să dai voie să se aleagă ceva mai profitabil", a încheiat Alex Milcev.