Din 2018, povara fiscală pe care o suportă statutul de salariat este mult mai mare, comparativ cu activitatea desfășurată ca PFA sau prin intermediul unei microîntreprinderi.
Așa cum am arătat și în acest articol, munca salarială presupune un grad ridicat de impozitare, de aproximativ 45% (35% asigurări sociale + 10% impozit pe venit), în timp ce, în cazul unei microfirme, avem de-a face cu un nivel al impozitării mult mai mic, de 6% (1% impozit pe cifra de afaceri, în cazul în care există salariați + 5% impozit pe dividende).
Chiar dacă discrepanța fiscală nu este atât de mare între munca salarială și cea ce PFA, și aici există diferențe de luat în seamă, în favoarea PFA-urilor și celorlalte persoane ce obțin venituri din activități independente, inclusiv din drepturi de autor. Concret, aceste persoane datorează acum contribuțiile sociale la pensii și sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe țară, indiferent cât de mult câștigă aceste persoane într-o lună calendaristică.
Spre exemplu, un angajat cu un venit salarial brut de 5.000 lei/lună are acum aceeași povara fiscală (impozit pe venit și contribuții sociale individuale) ca o persoană care câștigă un venit din activități independente de peste 14.000 de lei, adică de trei ori mai mult - detalii, aici.
Vorbim, în cazul PFA, de principiul plătești la fel, oricât de mult câștigi, ceea ce ar putea duce la o migrare artificială de la statutul de salariat la cel de persoană fizică autorizată, mișcare care ar aduce însă, pe viitor, implicații fiscale mai puțin dorite pentru contribuabili. Mai precis, aceste persoane ar putea fi expuse controalelor fiscale și, implicit, riscului ca activitățile desfășurate să fie reclasificate în activități dependente.
Riscurile la care se supun cei care iau acum în calcul să renunțe la contractul de muncă au fost evidențiate marți și de Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanță fiscală și juridică la PwC România, în cadrul unui eveniment organizat în București.
„Profesiile liberale sunt cele mai favorizate întrucât pot plăti taxe mai puține. (...) Cu cât câștigi mai mult, cu atât plătești taxe mai puține, începând cu 2018. Evident, puteți să mă întrebați <<Bine, și ce facem acum, ne mutăm de la contract de muncă la profesii liberale?>> A fost o tendință acum câțiva ani de zile, știți bine că a apărut o amnistie care a oprit puțin acest fenomen. Nu, nu se poate să ne mutăm așa ușor, pentru că trebuie să analizăm activitatea pe care o facem - independentă, dependentă. Știți bine, Codul fiscal e destul de restrictiv, deci, ca atare, sfatul meu este să aveți grijă. Nu săriți în cealaltă barcă, pentru că ar putea să să fie periculoasă", a explicat specialistul, care a făcut referire practic la amnistia fiscală din 2015, atunci când multe PFA au fost iertate după ce s-au făcut pe bandă rulantă dosare penale pentru foarte multe meserii pentru că s-a considerat că s-au comis abuzuri.
Vorbim, așadar, de consecințe fiscale nedorite pe termen lung, valabile și în cazul migrării de la munca salarială la cea desfășurată prin intermediul unei microîntreprinderi, acolo unde tentanția este cu atât mai mare.
„Știți bine problema microîntreprinderilor, este aceeași întrebare pe care o primesc mereu: <<Oare de ce nu folosim mai bine microîntreprinderi, renunțăm la contractul de muncă, devenim acționari într-o microcompanie și în felul acesta am rezolvat problema?>>. (...) Dacă cumva ne uităm la microcompanii ca o soluție de înlocuire a contractului de muncă, din punctul meu de vedere, iarăși vă spun să fiți atenți. O asemenea schemă poate să se ducă în zona de abuz fiscal, ar putea să fie interpretată de autorități cu consecințe nu foarte bune”, a spus Mihaela Mitroi.
Potrivit specialiștilor, migrarea din zona de salariat către alte forme de organizare ar avea implicații și asupra bugetului de stat, întrucât vor fi colectați mai puțini bani din impozit și contribuții. Tocmai de aceea, este așteptată modificarea corespunzătoare a legislației, în contextul în care autoritățile nu au intuit, în primă fază, consecințele "revoluției fiscale".
"Cred că, dacă legislaţia nu se modifică şi Fiscul nu face ceva dramatic, măcar din punct de vedere al educaţiei populaţiei, că nu este bine să migreze spre microîntreprinderi, o să vedem cred că vor ieşi ca ciupercile după ploaie. Ceea ce s-ar putea să nu ducă la nicio problemă în 2018 - 2019, dar 2019 - 2020 o să înceapă controale fiscale, iar o să avem dosare penale, iar vom vedea avocați faimoși care țin prima pagină a ziarelor cu procese despre contribuabili maltratați. Rădăcina problemei este, de fapt, astăzi", avertiza recent și Alex Milcev, partener și lider al departamentului de asistență fiscală la EY România.
Notă: Despre riscurile pe care le implică trecerea de la salariat la PFA sau microfirme am scris și aici.
Comentarii articol (0)