Numai că şi preţurile cresc în acelaşi ritm accelerat, aşa că majorările salariale se „topesc” pe mâncare mai scumpă şi facturi mai mari. Avansul economic este bazat pe consum, iar statul se împrumută ca să acopere cheltuielile cu salariile, în loc să susţină investiţiile şi creşterea producţiei, care să asigure bunăstarea pe termen lung.
Încurajați de salariile mai mari şi de scăderile de taxe, românii au cheltuit mai mult pe mâncare, electronice, vacanţe şi maşini. Asta a făcut ca 70% din creşterea economică-record din 2017 să vină din consum.
„Este o creştere economică chinezească, în sensul că este foarte accelerată, mult peste potenţial, cu salarii în creştere, nesustenabilă, cu inflaţie în creştere, avem mai mulţi bani, dar puterea de cumpărare mai mică. Avem mai mulți bani, dar putem cumpăra mai puţine produse, pentru că avem cheltuieli mai mari”, spune Iancu Gudă, președintele analiștilor financiari-bancari.
Inflaţia anuală a ajuns la 4,3%, cel mai mult din ultimii cinci ani. S-au scumpit ouăle, fructele, carnea, carburantul şi serviciile, iar preţurile nu se vor opri din urcare.
Banca Naţională estimează că, până la sfârşitul acestui an, alimentele se vor scumpi cu peste 5 procente, iar gazele şi combustibilii cu 4%.
Citiți materialul integral pe ȘtirileProTV.ro.
Comentarii articol (1)