Propunerea legislativă pentru modificarea lit. i) a alin. (1) al art. 260 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii a fost înregistrată de curând la Senat pentru dezbatere și stipulează modificarea prevederilor legale privind sancționarea nerespectării dispozițiilor legate de munca suplimentară. Pentru a intra în vigoare, acest proiect are nevoie de aprobarea Parlamentului, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, proiectul de act normativ prevede ca actualele sancțiuni să se aplice pentru fiecare dintre angajații identificați ca prestând muncă suplimentară. În prezent, această sancțiune se aplică o singură dată angajatorilor care nu respectă dispozițiile privind munca suplimentară, indiferent de numărul angajaților care prestează ore suplimentare. Cuantumul amenzilor va rămâne neschimbat, și anume acestea vor fi cuprinse tot între 1.500 și 3.000 de lei, doar că, dacă acest proiect va fi adoptat, ele se vor aplica pentru fiecare angajat care efectuează ore suplimentare în afara cadrului legal.
De exemplu, în momentul de față, dacă inspectorii de muncă constată că un număr de cinci persoane dintr-o companie prestează ore suplimentare fără a se respecta cadrul legal, ei pot aplica o singură amendă de până la 3.000 de lei. După intrarea în vigoare a acestor modificări, inspectorii vor putea aplica, în aceeași situație, cinci amenzi, fiecare de până la 3.000 de lei, mai exact, câte una pentru fiecare dintre cei surprinși că muncesc peste program. Așadar, în cazul prezentat anterior, amenda ar putea ajunge până la 15.000 de lei.
Inițiatorii proiectului de modificare a Codului muncii consideră că “este necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura o proporționalitate între amendă și amploarea contravenției. Acest lucru va determina o descurajare a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală, cu consecințe benefice atât pentru sănătatea angajaților, cât și pentru productivitate„.
Potrivit datelor European Working Conditions Survey, peste 35% dintre angajații din România muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână. Acest procent poziționează România pe locul trei în Uniunea Europeană, după Republica Cehă și Grecia și peste media europeană de 23%. Datele studiului indică și faptul că angajații cei mai expuși riscului de ore suplimentare sunt cei cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani, în condițiile în care 39% dintre aceștia lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.
Ca argument în favoarea adoptării acestui act normativ, inițiatorii amintesc de o serie de companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulează sute de mii de ore suplimentare peste limita legală, iar aplicarea unei singure amenzi cu o valoare de maximum 3.000 de lei nu are cum să le convingă să renunțe la această practică.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.