lucrez intr-o inteprindere de procesarea carni ,prin contractul de munca programul de lucru este de 8 ore ,de la angajare (circa 4 luni) programul zilnic a fost de 12 chiar 14 h inclusiv sambetele toate programul find de 8 h chiar si unele duminici,aceest program ne este impus de manager si director ,aceestia spundu-ne ca daca nu ne convine sa ne dam demisia.Sunt aceestia pasibili de acuzatie de santaj si abuz in serviciu?
Codul muncii, Legea 53/2003, in Titlul III - Tinpul de munca, precizeaza durata normala in functie de varsta lucratorului si conditiile in care se presteaza orele suplimentare.
Pentru un adult durata maxima legala nu poate depasi 48 de ore pe saptamana.
Perioada de referinta poate fi mai mare de o luna si poate fi de:
- 4 luni,
- 6 luni, perioada negociata,
- 12 luni perioada negociata daca nu se pune in pericol sanatatea sau integritatea angajatului in functie de activitati,
iar media sa nu depaseasca 48 de ore.
Orele suplimentare se presteaza doar cu acordul angajatului, altfel poate fi considerat munca fortata cu exceptia cazurilor de forta majora (conform legii).
La plata orelor prestate suplimentar trebuie platite si sporurile aferente, inclusiv pentru orele lucrate de noapte sau in zile de duminica sau sarbatori legale. Toate acestea trebuie sa fie incluse in Regulamentul intern al firmei.
Urmatoarea conditie impusa de lege este ca perioada maxima lucrata in continuu sa fie de 12 ore dupa care urmeaza o perioada de odihna de 24 de ore si sa fie asigurate 48 de ore de repaus saptamanal, de regula sambata sau duminica, sau in timpul saptamanii pentru compensarea acestora, daca se poate, lipite de ziua de sambata dau duminica.
Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentare, de noapte si repausului saptamanal, evidenta orelor lucrate reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1500 si 3000 lei.
Pentru rezolvarea situatiei puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. Daca nu va asumati sesizarea ITM, veti lucra in continuare asa cum mentionati in discutie.
Codul Muncii :
Art. 117.- Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Ore suplimentare !
dinamo99
Depasirea orelor legale de munca,precizez ca nu se platesc orele suplimentare si nici nu se compenseaza cu zile libere
In luna Octombrie am avut 182 de ore ... (vezi toată discuția)