UPDATE (19 iunie 2020): Proiectul a fost adoptat, fără nicio schimbare, și după a doua trecere prin Parlament, devenind Legea 85/2020, care se aplică din 21 iunie 2020. Mai exact, după prima adoptare, șeful statului a cerut o reexaminare, care a implicat reluarea de la zero a procesului de legiferare. Mai multe detalii, aici.
Propunerea legislativă pentru modificarea lit. i) a alin. (1) al art. 260 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii a fost respinsă de Senat acum un an, însă azi a fost adoptată de Camera Deputaților și va fi trimisă, pentru promulgare, șefului statului.
Este vorba de amenda aplicabilă actualmente pentru încălcarea prevederilor legale din Codul muncii referitoare la munca suplimentară, cum ar fi, de exemplu, neplata orelor suplimentare. Acum, pentru această faptă, angajatorul riscă o amendă unică între 1.500 și 3.000 de lei, însă proiectul prevede că amenda se va aplica pentru fiecare persoană pentru care inspectorii de stat identifică nereguli.
Cu alte cuvinte, dacă, în prezent, un angajator încalcă prevederile referitoare la munca suplimentară în cazul a zece salariați, amenda este între 1.500 și 3.000 de lei. După ce proiectul de lege se va aplica, în exact aceeași situație angajatorul va risca o amendă minimă totală de 15.000 de lei și una maximă totală de 30.000 de lei (adică între 1.500 și 3.000 de lei pentru fiecare dintre cele zece persoane).
Deși se dorea stabilirea unei limite maxime totale de 30.000 de lei pentru această amendă, parlamentarii n-au reușit să se pună de acord și proiectul va ajunge la președintele României lipsit de o asemenea limită. Astfel, se va putea ajunge la situații grave, cu amenzi destul de mari, acolo unde sunt vizați mulți salariați.
Există mai multe prevederi în Codul muncii care fac referire la munca suplimentară a salariaților și a căror încălcare poate aduce amenzi angajatorilor. Astfel, angajații cu normă parțială n-au voie să presteze muncă suplimentară, de exemplu, iar orice salariat cu normă întreagă poate presta muncă suplimentară numai dacă este de acord cu solicitarea angajatorului în acest sens.
Altă prevedere este că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv, cu anumite excepții, orele suplimentare. Munca suplimentară trebuie compensată cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice, mai prevede Codul muncii, însă dacă acest lucru nu este posibil, se acordă un spor salarial de cel puțin 75% din salariul de bază.
În fine, Codul mai prevede că numai salariații care au cel puțin 18 ani pot presta muncă suplimentară.
Inițiatorii proiectului spun că în țara noastră sunt dese cazurile în care salariații trebuie să presteze muncă suplimentară peste limitele legale. Iar în unele cazuri este vorba chiar de companii mari, cu foarte mulți salariați, astfel că amenda actuală de maximum 3.000 de lei nu prea descurajează angajatorii.
„De aceea, considerăm că este necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura o proporționalitate între amendă și amploarea contravenției. Acest lucru va determina o descurajare a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală, cu consecințe benefice atât pentru sănătatea angajaților, cât și pentru productivitate”, explică inițiatorii.
Conform raportului de activitate pe anul 2018 al Inspecției Muncii, una dintre problemele întâlnite cel mai des în relațiile de muncă, în anul trecut, a fost, de exemplu, neplata muncii suplimentare.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.