Declarația informativă privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți, formularul 207, este reglementată de Ordinul ANAF nr. 3.695/2016, act normativ modificat ultima dată chiar la final de 2017.
Astfel, pentru anul 2017, obligaţia depunerii formularului 207 mai poate fi îndeplinită doar azi, de către plătitorii de venituri de la care nerezidenții au obținut următoarele categorii de venituri:
- venituri din dividende;
- venituri din dobânzi;
- venituri din redevenţe;
- venituri din comisioane;
- venituri din activități sportive și de divertisment;
- venituri reprezentând remunerații primite de persoane juridice străine care acționează în calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administrație al unei persoane juridice române;
- venituri din servicii prestate de persoane nerezidente;
- venituri obţinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate în România;
- venituri obtinute la jocuri de noroc practicate în România de persoane nerezidente;
- venituri din lichidarea unei persoane juridice române, realizate de persoane nerezidente;
- venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.
De asemenea, în formular se înscriu şi veniturile scutite de impozitul pe veniturile obţinute din România, potrivit Codului fiscal sau potrivit convenţiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state, respectiv:
- venituri din dobânzi;
- venituri obţinute din tranzacţiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operaţiunilor de administrare a riscurilor asociate obligaţiilor de natura datoriei publice guvernamentale, venituri obţinute din tranzacţionarea titlurilor de stat şi a obligaţiunilor emise de catre unităţile administrativ/teritoriale şi venituri obţinute din tranzacţionarea valorilor mobiliare emise de către Banca Naţională a României;
- venituri din dividende;
- venituri din premii;
- venituri din redevenţe;
- venituri din activităţi de consultanţă;
- venituri realizate ca urmare a participării în alt stat la un joc de noroc, ale cărui fonduri de câştiguri provin şi din România.
Important! Depunerea declarației 207 este obligatorie chiar și în situația în care s-a beneficiat de scutire de impozit prin aplicarea Codului fiscal sau a Convențiilor de evitare a dublei impuneri.
Exemple de contribuabili ce au obligația depunerii formularului
Pentru a înțelege mai bine cine are, concret, obligația depunerii declarației 207 până cel târziu diseară, vom oferi exemplul unei persoane rezidente ce a achitat dobânzi din redevențe unei persoane nerezidente, sau cel al unei firme rezidente ce a plătit dividende și comisioane la nerezidenți.
O altă situație întâlnită frecvent în practică și prezentantă de consultantul fiscal Adrian Bența este cea a nerezidenților care vin pe teritoriul țării noastre, prestează diverse servicii către persoane rezidente și facturează aceste servicii către cumpărătorul din România.
Potrivit normelor în vigoare, dacă în cursul anului au fost efectuate, la nivelul aceluiași plătitor, plăți privind mai multe tipuri de venituri, se va completa un singur formular.
Declaraţia se depune la organul fiscal central la care plătitorii de venituri, respectiv persoana desemnată din cadrul asocierii/entităţii transparente fiscal, sunt înregistraţi în evidenţa fiscală.
Formularul se depune în format hârtie în format pdf însoțit de suport magnetic și se poate depune și prin mijloace electronice la distanță, utilizând semnătura electronică. Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă al ANAF, iar reprezentanţii instituţiei recomandă ca, la completarea declaraţiei, să se verifice site-ul ANAF, în vederea utilizării ultimei versiuni a programului de asistenţă, disponibilă la această adresă de internet. De altfel, formatul pdf inteligent al formularului 207 a fost actualizat ultima dată la final de 2017.
Nu în ultimul rând, declarația 207 oferă posibilitatea depunerii unei declarații rectificative ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declarația depusă anterior. Acest lucru este posibil prin bifarea cu „X” în căsuța prevăzută în acest scop.
Atenție! Potrivit specialiștilor de la EY România, nerezidenții sunt obligați să se înregistreze fiscal în România. Totuși, declarația poate fi depusă și fără a fi introdus CUI-ul din România al nerezidenților, neexistând sancțiuni pentru depunerea cu erori a formularului. Totuși, Fiscul poate veni în control dacă va sesiza neconcordanțe între formularele 100 și 207.
Notă: Declarația 207 nu este singura ce devine scadentă la final de lună. Printre altele, și formularul 394, aferent lunii ianuarie 2018, trebuie depus tot până mâine, cel târziu. Aveți detalii aici.