În perioada 1 ianuarie - 6 mai 2016, pensionarii militari n-au făcut parte din sistemul public de pensii, astfel că n-au avut dreptul la indemnizaţia pentru pensionarii membri ai uniunilor de creatori, potrivit Deciziei ICCJ nr. 10/2018. Actul a apărut marți în Monitorul Oficial și a devenit obligatoriu pentru toate instanțele de la momentul publicării.
Concret, judecătorii ICCJ au explicat că, în România, „sunt reglementate două sisteme de pensii: sistemul public de pensii şi sistemul pensiilor de serviciu sau sistemul pensiilor ocupaţionale (...), de care beneficiază parlamentarii, magistraţii, militarii, poliţiştii, personalul auxiliar din justiţie, personalul civil nagivant, funcţionarii publici parlamentarii şi diplomaţii. Confundarea celor două categorii de pensii, prin asimilarea principiilor şi acumularea prevederilor şi drepturilor pe care le conferă, este însă imposibilă".
Prin urmare, beneficiarii pensiilor militare n-au avut dreptul la indemnizaţia specială pentru creatori în primele luni din 2016, deoarece această indemnizaţie se putea acorda numai pensionarilor din sistemul public de pensii.
Pentru a înțelege situația exactă, trebuie explicat că pensionarii militari erau incluși în sistemul public de pensii până la 31 decembrie 2015. La 1 ianuarie 2016, odată cu reintroducerea sistemului pensiilor militare de stat, militarii n-au mai avut dreptul la indemnizația pentru creatori. Totuși, problema a fost rezolvată prin lege la data de 7 mai 2016, astfel că de-atunci (și chiar și în prezent) pensionarii militari beneficiază iar de indemnizația pentru creatori.
Așadar, pensionarii militari beneficiază în prezent de indemnizația pentru creatori, însă s-a ajuns la pronunțarea ICCJ pentru că anumite persoane au contestat în instanță deciziile prin care, în perioada 1 ianuarie - 6 mai 2016, nu li s-a mai dat indemnizația.
Indemnizația pentru creatori se acordă la cerere, conform Legii nr. 8/2006, cuantumul acesteia reprezentând echivalentul a 50% din pensia cuvenită sau din pensia aflată în plată la data solicitării. Totuși, indemnizația nu poate depăși două salarii minime brute, adică, în prezent, 3.800 de lei. Indemnizația poate fi obținută doar de membrii uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
Rectificare (06.06.2018): Într-o versiune anterioară a acestui articol scria, în mod eronat, că pensionarii militari n-au dreptul, în general, la indemnizația pentru creatori. De fapt, decizia ICCJ face referire numai la o anumită perioadă (1 ianuarie - 6 mai 2016).
Comentarii articol (3)