Pachetele medicale la stat pentru perioada 2018-2019 au fost deja aprobate și oficializate, urmând să se aplice de la 1 aprilie. Detalierea acestor pachete medicale se regăsește însă în alt act normativ: Ordinul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019. Actul a apărut deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 273/2018 și se va aplica de la 1 aprilie.
În cadrul acestor pachete, care sunt diferite pentru cei asigurați față de cei neasigurați la sănătate în sistemul public, regăsim detaliate și serviciile asigurate prin medicii de familie.
Pentru cei asigurați, servicii inclusiv la domiciliu
Cei asigurați în sistemul public de sănătate vor beneficia, de luna viitoare, ca până acum, de un pachet de servicii de bază în asistența medicală primară, în care sunt incluse servicii medicale: curative, de prevenţie şi profilaxie, la domiciliu, de administrare de medicamente, de suport și adiționale, conform ordinului.
Cei asigurați vor beneficia de o singură consultație pentru fiecare situație de urgență, indiferent de medicul de familie pe lista căruia figurează. Apoi, vor beneficia de consultațiile în caz de boală pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizările unor afecţiuni cronice, consultaţii periodice pentru îngrijirea generală în cazul bolilor cronice şi consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie şi diabet zaharat de tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boală cronică de rinichi.
În cadrul serviciilor preventive și profilactice, cei asigurați vor primi: consultații preventive periodice pentru copii, până la vârsta de 18 ani, mamele vor beneficia de consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei, adulții care nu prezintă semne de boală vor beneficia de consultaţii preventive (anual sau o dată la trei ani pentru cei cu vârste între 18 şi 39 de ani și anual pentru cei care au de la 40 de ani în sus).
De asemenea, asigurații vor beneficia și de două consultaţii pe an pentru planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive.
Să nu uităm de faptul că medicii de familie pot să vină și la domiciliu să ofere consultații (maximul de 42 de consultații pe lună, cu cel mult trei pe zi va rămâne în continuare aplicabil).
În fine, persoanele asigurate vor putea să ceară și servicii medicale adiţionale la cabinetele medicilor de familie (EKG şi ecografie generală, acolo unde este posibil), activităţi de suport (eliberarea de documente pentru concediu medical, bilete de trimitere, prescripţii medicale, acte medicale pentru copii şi certificate de deces) şi administrarea medicamentelor la cabinet.
Un pachet minimal pentru cei neasigurați
Și cei care nu sunt asigurați vor putea beneficia, ca și până acum, de ceva servicii medicale la medicii de familie, iar asta chiar dacă nu sunt înscriși la unul. Vorbim însă de un pachet minimal, ceva mai redus decât cel de bază, pentru asigurați.
Concret, neasigurații vor putea beneficia de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă, pentru acordarea primului ajutor şi eventual pentru trimiterea la urgenţe (nu va conta dacă nu aparțin de un medic de familie).
Tot de o consultație vor beneficia și pentru fiecare boală cu potenţial endemoepidemic (boală infecţioasă regională ce poate provoca o izbucnire epidemică, cum ar fi hepatita virală, rabia sau tuberculoza) bănuită şi confirmată.
Gravidele și femeile care tocmai au născut vor beneficia de consultații și vor fi luate în evidență și supravegheate pe parcursul sarcinii și perioadei de lăuzie.
De asemenea, cei neasigurați vor avea dreptul și la două consultaţii pe an pentru planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive, o consultaţie preventivă şi examinarea pentru constatarea decesului.
Comentarii articol (1)