Pachetele medicale la stat pentru perioada 2018-2019 au fost deja aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
Aceste pachete sunt detaliate în Ordinul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019. Ordinul cu normele a apărut deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 273/2018 și se va aplica de la 1 aprilie 2018.
Sunt incluse în aceste pachete și serviciile de care pot beneficia românii în spital, iar asta chiar dacă nu sunt asigurați. Aceștia din urmă însă vor beneficia de un pachet minimal de servicii, în comparație cu cei care sunt asigurați în sistem.
Serviciile din pachetul de bază
Pachetul de bază va fi oferit celor care au asigurare în sistemul public de sănătate. Serviciile spitalicești de care vor beneficia asigurații sunt de tip preventiv, curativ, de recuperare medicală şi paliative, incluzând consultaţii de specialitate, investigaţii, tratamente medicale şi/sau chirurgicale, îngrijire, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, dar şi cazare şi masă.
În funcţie de durata spitalizării, cetăţenii primesc asistenţă medicală fie în regim de spitalizare continuă (de peste 12 ore), fie în regim de spitalizare de zi. În ambele cazuri se acordă îngrijiri de tip acut şi îngrijiri de tip cronic, în funcţie de anumite criterii de internare.
Spitalizarea continuă se va acorda în funcție de următoarele criterii de internare:
- naştere;
- urgenţe medico-chirurgicale şi situaţiile în care este pusă în pericol viaţa pacientului sau care au acest potenţial, ce necesită supraveghere medicală continuă;
- boli cu potenţial endemoepidemic care necesită izolare şi tratament;
- bolnavi aflați sub incidența Codului penal, şi în cazurile dispuse prin ordonanţă a procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, care necesită izolare ori internare obligatorie, şi tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanţa de judecată a dispus executarea pedepsei într-un penitenciar - spital, precum şi tratamentul pacienţilor din penitenciare ale căror afecţiuni necesită monitorizare şi reevaluare în cadrul penitenciarelor-spital; bolnavii care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată-ani;
- afecţiuni pentru care diagnosticul şi/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu sau spitalizare de zi.
Pacienţii care prezintă un bilet de internare pentru spitalizare continuă vor putea fi programaţi pentru internare, în funcţie de afecţiune şi de gravitatea semnelor şi simptomelor prezentate şi de disponibilitatea serviciilor unităţii spitaliceşti solicitate, potrivit ordinului.
În ceea ce privește spitalizarea ce nu necesită internarea continuă (durata e de maximum 12 ore/vizită într-o zi), criteriile de internare vor fi următoarele:
- urgenţe medico-chirurgicale ce necesită supraveghere medicală până la 12 ore în condiţiile stabilite în norme, doar în unităţile sanitare cu paturi care acordă şi asistenţa medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă;
- diagnosticul nu poate fi stabilit şi tratamentul nu poate fi efectuat şi/sau monitorizat în ambulatoriu.
Spitalizare continuă și de zi și pentru cei neasigurați
În pachetul minimal pentru cei neasigurați vor fi incluse, de asemenea, servicii de spitalizare continuă și de zi. Conform ordinului, criteriile pe baza cărora se va efectua internarea pacienților în regim de spitalizare continuă (adică peste 12 ore) vor fi:
- urgenţă medico-chirurgicală în care este pusă în pericol viaţa pacientului sau care au acest potenţial până la rezolvarea situaţiei de urgenţă;
- boli cu potenţial endemo-epidemic până la rezolvarea completă a cazului;
- nașterea.
Pentru spitalizarea continuă, la solicitarea pacientului se va putea continua internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitaliceşti de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgenţă.
Important! Pentru serviciile medicale din pachetul minimal nu se va cere bilet de internare.
Comentarii articol (0)