Regulile în funcție de care se desfășoară inspecția fiscală și controlul antifraudă urmează să fie modificate, potrivit unui anunț făcut marți de Daniel Tudor, vicepreședintele ANAF, în cadrul unei conferințe de fiscalitate organizate în București.
Oficialul Fiscului a spus că propunerile pentru modificarea Codului de procedură fiscală țin cont atât de părerile contribuabililor, cât și de nevoile pe care instituția le identifică în modificări ce țin de natura procedurală. "Dorim să flexibilizăm procedurile, mai ales pe zona de inspecție fiscală, respectiv pe zona antifraudei, care reprezintă un subiect larg dezbătut. Și în acest sens sunt analizate niște propuneri de modificare, care urmează, la momentul la care vom decide forma finală la care ajungem, să le scoatem în dezbatere publică”, a declarat vicele ANAF.
Până la publicarea propunerilor de modificare în dezbatere publică, Daniel Tudor a anunțat că acestea vor căuta să completeze și prevederile legale cu privire la modalitatea de efectuare a controlului antifraudă, o zonă fiscală insuficient reglementată în prezent. Mai mult, autoritățile știu că e nevoie de mai multă transparență a acestei proceduri, pentru o mai mare eficiență, dar și de o responsabilizare suplimentară a inspectorului antifraudă în creșterea calității constatărilor pe care le face.
"Ceea ce ne-am propus să realizăm este un transfer al celei mai mari părți a activității Antifraudei către marile lanțuri evazioniste, pentru identificarea în timp real a fenomenelor de fraudă și acțiunea tot în timp real asupra acestor fenomene. Ceea ce am constatat ca urmare a acțiunilor pe care le-am avut la sfârșitul anului [2017] este că am reușit o creștere a conformării la declarare prin acțiunile pe care le-am derulat. Astfel, în acest an, ne-am propus să creștem aria acestor tipuri de acțiuni”, a mai spus vicepreședintele ANAF în cadrul evenimentul de marți.
Așadar, instituția își va îndrepta atenția, cu preponderență, către lanțurile evazionste, dorind astfel să stopeze frauda fiscală, ca fenomen prezent în societatea românească.
Notă: Dacă firma ta este sau va fi verificată fiscal, ar fi bine să ții cont de aceste recomandări. Aici găsești și un Ghid oficial al ANAF pentru inspecția fiscală.
Atenție! Noi reguli la inspecția fiscală și controlul antifraudă se vor aplica doar după ce acestea vor fi incluse într-un proiect de act normativ, adoptate de legiuitor și publicate în Monitorul Oficial.