În cadrul conferinței Taxnology, eveniment organizat marți în București de Deloitte România și Reff & Asociații, au fost prezenți și reprezentanți ai Fiscului, care au vorbit despre dezvoltarea unui parteneriat solid între ANAF și contribuabili ca unul dintre obiectivele principale ale instituției.
Potrivit lui Daniel Tudor, vicepreședinte ANAF și coordonator al activității Direcției antifraudă fiscală, inspectorii pun accent pe prevenirea firmelor găsite cu nereguli, și nu pe aplicarea directă a măsurilor punitive, măsuri care se impun doar "acolo unde lucrurile sunt evidente", așa cum a spus oficialul.
Practic, prevenirea contribuabililor reprezintă un element mult mai important și eficace în lupta împotriva evaziunii fiscale decât pedepsirea efectivă a companiilor. De altfel, strategia aleasă de ANAF a fost definită de Daniel Tudor ca "un dialog deschis purtat cu contribuabilii, prin care acestora li se arată unde și de ce se află într-o eroare".
Totodată, vicepreședintele ANAF a amintit și de intenția autorităților de a introduce un mecanism prin care să colecteze informații care să conducă la identificarea unor profile de risc la nivel central, precizând, totodată, că numărul de inspecții fiscale e mai puțin relevant decât calitatea acestora.
"Creșterea numărului de inspecții fiscale ar viza colectarea suplimentară, pot să vă asigur că nu ar fi adevărată această afirmație. Ne dorim o creștere a conformării la declarare inclusiv prin activități ce vizează prevenția. Inspecția fiscală nu cred că este neapărat o nenorocire. Este o verificare. Desigur că și creșterea numărului de contribuabili poate duce la o creștere a numărului, a cifrelor, care nu sunt neapărat relevante, ci calitatea acestora. Încercăm să creăm un mecanism prin care să colectăm toate informațiile de natură să ne conducă către indentificarea unor profile de risc la nivel central", a spus Tudor, citat și de Agerpres.
La rândul ei, Loredana Ilie, director general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, a precizat că instituția pe care o conduce de aproximativ două luni desfășoară mai multe controale fiscale în prezent, ca urmare a creșterii numărului de firme încadrate în categoria marilor contribuabili și a analizelor de risc efectuate.
Notă: Mai multe măsuri de educare a antreprenorilor, precum şi un sistem de prevenire a greşelilor comise de firmele româneşti sunt incluse într-un proiect al Legii prevenirii, aflat în Parlament.