Impactul tehnologiei asupra administrării fiscale din perspectiva contribuabililor a fost unul dintre subiectele dezbătute săptămâna trecută de specialiști în cadrul evenimentul Taxnology, o conferință organizată de Deloitte România și Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând Deloitte Legal în România.
Astfel, din perspectiva tehnologiei și a dorinței implementării unui dialog mai facil între ANAF și contribuabili, experții prezenți la eveniment au remarcat, printre altele, introducerea SPV și la nivelul firmelor și persoanelor fizice autorizate, aspect concretizat la 1 iunie 2017.
Practic, apariția unui noi instrument în comunicarea dintre cele două părți reprezintă un pas înainte, însă Andreea Artenie, partener Reff & Asociații, a amintit și de riscurile la care se expun firmele ce utilizează SPV, acel serviciu gratuit, disponibil non-stop contribuabililor.
Căci odată transmise/furnizate documente online, prin intermediul platformei amintite, contribuabilii își dau acordul pentru o comunicare la distanță cu Fiscul: "Dacă firma nu pune la dispoziție personal pregătit, există riscul ratării termenelor de plată", a explicat specialista, în ideea în care există posibilitatea ca Fiscul să trimită acte fiscale de care companiile să nu afle, atât timp cât nu verifică în sistem.
La rândul său, Vlad Boeriu, partener impozitare directă în cadrul Deloitte România, a remarcat că Fiscul folosește tehnologia pentru efectuarea analizei de risc, în special, "în rest nu prea", însă oficialii ANAF invitați la eveniment au ținut să precizeze că instituția urmărește creșterea gradului de tehnologizare și trecerea cât mai mult în mediul online. De altfel, dezvoltare structurii IT a Ministerului de Finanțe este parte a unui proiect încheiat de România cu Banca Mondială.
Ce acte fiscale pot obține Firmele online
Documentele fiscale ce pot fi comunicate firmelor în format electronic sunt incluse în Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 660/2017. Concret, este vorba despre următoarele acte:
- declarațiile fiscale întocmite de firmă;
- cererile adresate către MFP sau ANAF, cum sunt cele pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală, adeverinței de venit, certificatului de cazier fiscal etc;
- acte administrativ-fiscale (decizii de impunere, decizii referitoare la obligații de plată accesorii, decizii privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecției fiscale etc.), acte de executare (somații) și alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, cum ar fi: notificări, înștiințări, aviz de inspecție fiscală etc;
- registrul documentelor electronice comunicate în ultimii doi ani;
- informații referitoare la istoricul acțiunilor;
- informații cu privire la obligațiile de plată ale firmei.
Totuși, pentru ca transmiterea documentelor să fie posibilă prin SPV, firmele trebuie să se înroleze în mediul electronic, urmând o procedură detaliată aici.