Legislația UE permite angajatorilor să dea afară salariatele gravide, însă numai dacă acest lucru se întâmplă în cadrul unei proceduri de concediere colectivă. Așa a decis azi CJUE prin hotărârea dată în Cauza C-103/16.
„Prin hotărârea de astăzi, Curtea statuează că Directiva 92/85 nu se opune unei reglementări naționale care permite concedierea unei lucrătoare gravide ca urmare a unei concedieri colective. Curtea amintește mai întâi că o decizie de concediere luată pentru motive care în esență au legătură cu starea de graviditate a lucrătoarei interesate este incompatibilă cu interdicția de concediere prevăzută în această directivă”, scrie într-un comunicat de presă al CJUE.
Astfel, decizia poate fi luată pentru motive ce n-au nicio legătură cu starea de graviditate a salariatelor. Dar angajatorul trebuie să prezinte în scris motivele întemeiate ce au dus la concedierea colectivă.
„Curtea declară de asemenea că Directiva 92/85 nu se opune unei reglementări naționale care permite angajatorului să concedieze o lucrătoare gravidă în cadrul unei concedieri colective fără a-i furniza alte motive decât cele care justifică această concediere colectivă, în măsura în care sunt indicate criteriile obiective reținute pentru a desemna lucrătorii care urmează a fi concediați”, este precizat în comunicat.
Practic, judecătorii au apreciat că angajatorul trebuie să prezinte în scris motivele concedierii colective (economice, tehnice sau legate de organizarea sau producția companiei) și să indice gravidelor criteriile obiective în funcție de care au fost aleși salariații concediați.
Potrivit Codului muncii din România, concedierea nu este permisă „pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere”. Totuși, regula nu se aplică la concedierea pentru motive ce țin de reorganizarea judiciară, faliment sau dizolvarea angajatorului.
În același timp, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 mai prevede că o salariată nu poate fi concediată, din motive ce țin de starea ei de graviditate, dacă este gravidă și anunță firmei acest lucru, dacă a născut recent și a revenit la muncă după concediul de maternitate sau dacă alăptează după revenirea din concediul de maternitate.
De asemenea, concedierea nu poate fi făcută dacă angajata este în concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru creșterea copilului sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Însă interdicțiile impuse de OUG nr. 96/2003 nu se aplică nici ele la concedierea pentru motive ce țin de reorganizarea judiciară, faliment sau dizolvarea angajatorului.
Atenție! Hotărârile date de CJUE sunt obligatorii pentru instanțele tuturor statelor membre UE care se pot confrunta cu situațiile vizate de acestea, deci și pentru România.
Comentarii articol (6)