avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul vrea sa ma de-a afara cu forta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul vrea sa ma de-a afara cu forta

buna ziua , am contract pe 6 luni mai am 3 luni de contract iar angajatorul vrea sa ma de-a afara fără nici un motiv plauzibil , chiar am înregistrat toate discuțiile cu el când spune că o să îmi găsească tot felul de motive numai ca sa ma dea afara pentru ca numai are el aceeas cantitate de marfa si nu imi mai poate plati salariul. Vrea cu orice scop sa imi faca 3 convocatoare ca sa scape de mine , l-am întrebat asta înseamnă că vrei sa ma dai afara cu japca si mi-a răspuns 100% , nu stiu daca Este normal sa fim bătaia de joc a unor patroni sau directori. Se poate rezolva ceva daca am inregistrai când îmi spune că ma da afara cu japca si ca face tot posibilul sa imi faca 3 convocatoare disciplinare ? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 7 Martie 2019
Puteti face o sesizare la ITM ,eventual va puteti folosi in instanta de inregistrarea audio alături de ltebprobe pt a contesta o eventuală concediere dispusă.
1.Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.

2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

3. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

4. Curtea Europeană de Justiție a statust că Directiva nr. 85/1992 nu se opune unei reglementări naționale care permite concedierea unei lucrătoare gravide ca urmare a unei concedieri colective

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată și vor să mă concedieze. au dreptul acesta, ținând cont că mai este o lună și intru în prenatal? Bia23 Bia23 Sunt insarcinata în 6 luni lucrez intr-o întreprindere în care ei mi-au spus că ma da afara din cauza ca nu imi pot atinge cota de 75% adica norma la ... (vezi toată discuția)
M-am angajat însărcinata mă pot da afara? Cristina Antonia Cristina Antonia Buna ziua! M-am angajat de o luna la o firma și de o săptămână am aflat că sunt gravida,i-am înștiințat și au spus că de pe 15 ianuarie mă vor da ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si lucrez de 3 saptamani la un nou loc de munca Raulica Raulica Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la Un nou loc de munca de 3 saptamani.pana acum am lucrat la o alta firma din 1999.pot sa ma dea afara de la noul loc ... (vezi toată discuția)