Articol scris de Andreea Păun, Payroll Supervisor, Accace România
Măsura fiscală de creștere a cotei contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, a avut efect direct asupra veniturilor obținute de persoanele aflate în concediu medical.
De exemplu, în cazul unei salariate aflate toată luna în concediu de maternitate (aproximativ 20 de zile), indemnizația obținută este de 4.136 de lei, comparativ cu luna decembrie 2017, când venitul net era de 4.385 de lei.
În această situație, diminuarea indemnizației de maternitate încasată se datorează atât faptului că s-a modificat cota contribuției de asigurări sociale (CAS) de la 10,5% la 25%, cât și majorării salariului mediu brut pe economie de la 3.131 de lei, în 2017, la 4.162 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018, valoare ce a reprezentat parte componentă a bazei lunare de calcul a CAS (35% din câștigul salarial mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical).
La data de 8 februarie 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 3/2018, prin care au fost introduse noi măsuri fiscale care au afectat, însă, salariații aflați în concediu medical începând cu 1 ianuarie 2018.
Prin OUG nr. 3/2018 s-a modificat baza lunară de calcul a contribuției CAS datorată de salariații care beneficiază de concedii medicale, respectiv aceasta este reprezentată acum de indemnizația de asigurări sociale de sănătate.
Urmare a acestei noi modificări, veniturile obținute de persoanele aflate în concediu medical au fost diminuate considerabil. De exemplu, salariata care, în decembrie 2017, a beneficiat de o indemnizație de maternitate de 4.385 de lei va obține în luna ianuarie 2018 un venit net diminuat cu aproximativ 23%, respectiv o indemnizație de 3.375 de lei, cu 1.010 lei mai puțin decât în 2017.
Efectul modificării bazei de calcul a contribuției CAS a fost resimțit de salariații aflați în concediu medical, impactul fiind diferit în funcție de valoarea indemnizației aferente concediului medical. De exemplu, în cazul unei salariate a cărei indemnizație de maternitate este de 1.900 de lei, după aplicarea OUG nr. 3/2018 a obținut un venit net diminuat cu aproximativ 20%, de la 1.785 de lei în 2017 la 1.425 de lei în anul 2018, respectiv cu 360 de lei mai puțin.
Diminuarea indemnizației de maternitate are efect negativ și asupra indemnizației aferente concediului pentru creșterea copilului pe care salariata ar avea dreptul să o primească după finalizarea concediului postnatal.
Ultimele modificări aduc beneficii pentru câteva luni, apoi indemnizațiile pot scădea din nou
Totodată, un impact negativ asupra concediului îl are și OUG nr. 99/2017, prin care s-a modificat stagiul minim de cotizare de la o lună la șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Practic, începând cu 1 ianuarie 2018, dacă o salariata are doar o lună de stagiu de cotizare, nu mai poate beneficia de concediul de maternitate, nemaifiind îndeplinită condiția de stagiu minim de cotizare conform legii.
Pentru a corecta impactul negativ generat de OUG nr. 3/2018, precum și de prevederile OUG nr. 158/2005, în vederea menținerii drepturilor salariaților aflați în concediu medical, Executivul a adus în vedere câteva măsuri printr-un nou act normativ.
Una dintre măsurile vizate este ca, pe o perioadă limitată, respectiv până la 30 iunie 2018, salariații care au stagiul minim de o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se acordă concediul medical să poată beneficia de indemnizație pentru concediul medical.
De asemenea, se introduce plafon la contribuția CAS, astfel încât această contribuție să nu fie mai mare decât nivelul sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din 3.131 de lei, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical. Măsura este prevăzută în proiect să se aplice pe o perioadă de șase luni, atât pentru certificatele inițiale, cât și pentru cele acordate în continuarea concediilor inițiale acordate oricând în perioada anterioară datei de 30 iunie 2018.
De exemplu, în situația salariatei aflate în concediu de maternitate, venitul net obținut ca urmare a plafonarii contribuției CAS la 115 de lei/lună este de 1.785 de lei, menținându-se practic la același nivel ca în anul 2017.
Măsurile se vor putea aplica doar după ce noul proiect de OUG se va publica în Monitorul Oficial.
Noul proiect de OUG prevede că modificarile au impact asupra indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate începând cu luna ianuarie 2018, astfel că angajatorii/plătitorii de venit vor fi nevoiți să refacă statele de plată pentru a putea efectua regularizarea prin depunerea declarației rectificative si a plăti diferențele de indemnizații datorate salariaților, până la data de 31 martie 2018.
Aceste măsuri derogatorii sunt aplicabile o perioadă limitată de timp, urmând ca apoi să se revină la prevederile impuse de OUG nr. 3/2018 (baza de calcul contributie CAS = indemnizatia de concediu medical) și OUG nr. 158/2005 (stagiul minim de cotizare de șase luni).
Astfel, începand cu luna iulie 2017, contribuția datorată la CAS va fi mai mare comparativ cu perioada în care salariatii au beneficiat de contribuția CAS plafonată, diferența ce va fi resimțită în venitul net încasat.
Pentru a limita impactul diminuării indemnizatiei obținute pe perioada concediului medical, angajatorii ar trebui să ia măsurile necesare, astfel încât salariul angajaților să nu fie diminuat în anul 2018, comparativ cu luna decembrie 2017, ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat.
Comentarii articol (6)