Deși nu există o poziție unanim acceptată cu privire la modalitatea exactă de declarare și taxare, specialiștii în fiscalitate sunt de acord, de principiu, asupra unui aspect cert: veniturile din criptomonede trebuie declarate cumva Fiscului. De ce? Pentru a evita, pe viitor, problemele ce ar putea apărea din cauza acestor câștiguri.
Pe plan oficial, pe de o parte, Banca Națională a României a emis recent o poziție referitoare la monedele virtuale prin care a descurajat cât se poate de clar activitățile ce implică, într-un fel sau altul, criptomonedele. Pe de altă parte, Fiscul încă nu are o poziție fermă privind declararea și taxarea veniturilor din criptomonede.
De exemplu, dacă reprezentanții Fiscului din Cluj spun că, până la reglementarea monedelor virtuale în România, nu se ia în calcul stabilirea unui regim fiscal specific, reprezentanții Fiscului din Galați spun că veniturile din criptomonede se încadrează, din punct de vedere fiscal, la venituri din alte surse, care se declară și se taxează. Ambele puncte de vedere au fost prezentate de Luiza Daneliuc, expert contabil, într-un videoclip de pe YouTube.
Pe planul practic, dacă putem spune așa, specialiștii sunt de acord că veniturile din criptomonede nu mai pot fi ignorate prea mult de autoritățile autohtone. Și, pentru a evita problemele, acestea ar trebui declarate la Fisc pentru taxare.
Alex Milcev, partener și lider al departamentului de asistență fiscală la EY România, este de părere că veniturile din criptomonede pot fi încadrate fie la venituri din investiții, fie la venituri din alte surse, pentru care se datorează impozit și, eventual, contribuția la sănătate.
„Fie că încadrăm câștigul din criptomonede ca fiind venit din investiții sau din alte surse, obligațiile fiscale sunt aceleași: persoana fizică trebuie să îl declare prin declarația anuală de venit (declarația 200 sau declarația 201), depusă până pe data de 25 mai a anului următor celui în care câștigul a fost realizat. Atenție: ne referim la câștig realizat atunci când criptomonedele sunt transformate într-o monedă clasică și sunt transferate din portofelul virtual al utilizatorului în contul bancar al acestuia. Ulterior procesării declarației anuale, organul fiscal va calcula impozitul pe venit datorat, aplicând cota de 10%, și va emite decizia de impunere”, a spus Alex Milcev într-un punct de vedere remis redacției noastre.
„În plus, în anul următor celui în care s-a obținut venitul din tranzacționarea criptomonedelor, dacă acesta depășește plafonul peste care se datorează contribuția de asigurări sociale (12 salarii minime brute pe economie, adică 22.800 de lei pentru anul 2018), se va depune și declarația 600 și se va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate - de 10% aplicată acestui plafon”, a adăugat partenerul EY România.
Totodată, Ionuț Sas, partener consultanță fiscală la PwC România, a apreciat și el, în cadrul unei conferințe recente de fiscalitate, că veniturile din criptomonede s-ar încadra ca venituri din alte surse și ar trebui declarate pentru taxare.
Impozitarea se face în funcție de cum se obțin banii
„După cum știți, mulți dintre voi v-ați trezit cu decizii de impunere pe sănătate și pensie pentru niște venituri declarate în declarația 201 în 2010, 2011, 2012. Atunci, nici prin gând nu vă trecea că o să fiți impozitați cu aceste sume. Cinci ani mai târziu, uitați ce se întâmplă. Deci, acum nici prin gând nu vă trece că în lipsa unei legislații veți fi impozitați, într-un fel sau altul, pe aceste tranzacții, pe acest profit pe care-l faceți din criptomonede, dar peste cinci ani nu știm ce va fi. Și, dacă vreți să fiți «on the safe side», dacă vreți să fiți prevăzători, dacă nu vreți să pățiți la fel cum au pățit cei care, în 2010, 2011, 2012, nu și-au declarat sau au declarat și acum se trezesc cu tot felul de impozite calculate, la care atunci nu s-au gândit, aceasta este opinia mea că așa ar trebui să vă impozitați veniturile obținute din aceste criptomonede”, a opinat expertul contabil Luiza Daneliuc în videoclipul de mai jos.
Concret, expertul contabil spune că veniturile din monede virtuale trebuie impozitate în funcție de cum sunt acestea obținute. Astfel, o simplă persoană fizică poate opta fie pentru venituri din alte surse, fie pentru venituri din investiții, însă taxarea se face la fel: impozit pe venit de 10%, plus contribuția la sănătate de 10%.
„Din punctul meu de vedere, ar fi mai corect să bifăm venituri din investiții decât alte venituri, unde nu se precizează faptul că se impozitează doar profitul, dar, în lipsa unei legislații, este doar o opinie”, a subliniat Luiza Daneliuc. Cu alte cuvinte, la alte venituri se impozitează venitul, în timp ce la venituri din investiții se impozitează numai câștigurile, a doua variantă fiind mai avantajoasă pentru persoanele fizice.
Luiza Daneliuc nu recomandă investițiile în criptomonede ca persoană fizică autorizată (PFA), din moment ce acest lucru e mai simplu de făcut ca o simplă persoană fizică. Totuși, dacă investițiile se fac ca PFA, veniturile din criptomonede se impozitează la fel ca orice alt venit al PFA-urilor (10% impozit pe venit, 10% contribuția la sănătate și 25% contribuția la pensii).
O altă variantă este cea a veniturilor din criptomonede obținute ca microîntreprindere. În acest caz, se aplică impozitul de 1% sau 3% din toate veniturile microîntreprinderii, nu din câștiguri. În fine, mai există și varianta firmei plătitoare de impozit pe profit, unde se impozitează cu 16% doar câștigurile.
Așadar, pentru a evita pe viitor datoriile la stat pentru taxele ce trebuiau plătite pentru veniturile din criptomonede, specialiștii recomandă declararea acestora și, evident, plata de impozite și contribuții pentru ele. Asta chiar dacă nu există o obligație legală expresă care să impună declararea și taxarea veniturilor din monede virtuale.