Mai multe precizări privind depunerea formularului 230 - "Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii" se regăsesc într-un comunicat de presă recent al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Astfel, ONG-urile care centralizează declarațiile 230, prin care persoanele fizice optează pentru donarea a cel mult 2% din impozitul pe venit achitat către stat, vor putea depune și în 2018 documentele în aceeași manieră întâlnită până acum.
"Astfel, se are în vedere centralizarea de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a formularelor 230, semnate de contribuabili și depunerea acestora la ANAF în baza unui borderou în condiţiile asumării de către reprezentantul ONG/unităţii de cult a răspunderii sub sancţiunea privind falsul în declaraţii şi uzul de fals", scrie în anunțul instituției.
Vorbim, practic, de o măsură tranzitorie, care vine să clarifice posibilitatea depunerii formularului 230 şi de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei redirecţionate. Asta pentru că, în ultima perioadă, unele administrații financiare nu au mai acceptat o asemenea procedură și au cerut ca formularele 230 să fie depuse personal de către contribuabilul ce face donația.
Și pentru a evita situațiile în care persoanele fizice constată că declarația 230 a fost depusă în numele lor de către altcineva, Fiscul va notifica contribuabilii cu privire la opțiunea exercitată prin formularul 230 primit, astfel încât aceștia să cunoască faptul că se dă curs cererii de direcţionare a cotei de 2%.
De altfel, o astfel de prevedere este inclusă în Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1.003/2018 pentru aprobarea Procedurii privind procesarea formularelor 230 "Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii", ce a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 316 din 11 aprilie 2018.
Potrivit documentul citat, virarea sumelor reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult se realizează în maximum 90 de zile de la data depunerii cererii.
În situaţia în care, după virarea sumelor în contul entităţilor beneficiare, organul fiscal competent constată că suma a fost virată entităţii nonprofit/unităţii de cult în mod necuvenit, compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori va efectua demersurile necesare în vederea recuperării sumelor.
"Trebuie menționat faptul că persoana fizică poate anunța administrația fiscală, într-un termen rezonabil de 30 de zile, dacă sunt inadvertențe cu privire la opțiunea exercitată", mai scrie în informarea venită de la MFP cu câteva săptămâni în urmă. Cu alte cuvinte, va exista o perioadă de 30 de zile în care fiecare persoană fizică va putea semnala Fiscului că există o problemă, cum ar fi cazul unor falsuri.
Potrivit legislației în vigoare, formularul 230 trebuie depus la Fisc de către contribuabilul care face donația, însă ANAF a acceptat și anul trecut strângerea declarațiilor de către ONG-uri și depunerea acestora la comun.
Codul fiscal stabilește că suma reprezentând până la 2% din impozitul pe venit poate să fie donată unei entități nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private. Pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe venitul realizat în 2017, contribuabilii vor depune formularul 230 până pe 25 mai 2018.