Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 1.453/2018 privind indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 182 din 27 februarie 2018 şi se aplică de la data publicării.
Potrivit Codului fiscal, contribuabilii pot opta pentru calculul, declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Astfel, cei care aleg să îl aplice achită impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate trimestriale, în sumă de o pătrime din impozitul datorat în anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie.
Pentru anul fiscal 2018, valoarea indicelui preţurilor de consum a fost stabilită prin ordinul citat la valoarea de 103,1%, mai mare astfel decât cea întâlnită în anul fiscal precedent, de 101,4%.
Practic, an de an, MFP aprobă prin ordin indicele prețurilor de consum cu care se va actualiza impozitul pe profit în anul curent pornind de la impozitul pe profit al exercițiului anterior. Indicele de 103,1% va fi utilizat de către plătitorii de impozit pe profit pentru calculul și plata impozitului pe profit, în cadrul sistemului de plăți trimestriale anticipate egale în anul 2018.
În acest an, termenul pentru depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit, respectiv formularul 101, va fi 26 martie 2018, astfel că termenele până la care contribuabilii vor achita impozitul pe profit trimestrial vor fi următoarele:
- trimestrul I: 25 aprilie;
- trimestrul al II-lea: 25 iulie;
- trimestrul al III-lea: 25 octombrie;
- trimestrul al IV-lea: 21 decembrie.
Pentru 2018, opţiunea pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, s-a putut face până la data de 31 ianuarie 2018, prin depunerea formularului 012 la organul fiscal competent. Odată aleasă, opţiunea este obligatorie pentru cel puţin doi ani fiscali consecutivi.
Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, sistemul de plăți trimestriale anticipate egale are avantajul de a fi ușor de aplicat, dar prezintă și dezavantajul că obligă contribuabilul la plăți anticipate în contul impozitului pe profit chiar și în situația în care acesta înregistrează pierdere, corecția făcându-se abia după încheierea exercițiului financiar prin depunerea declarației anuale de impozit pe profit - Formular 101 până în data de 25 martie din exercițiul următor.