Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă va intra mâine în vigoare, fiind publicată luni în Monitorul Oficial.Telemunca va presupune, de fapt, o nouă modalitate de organizare a muncii: în loc să vină la birou, telesalariatul va lucra din altă parte, folosindu-se de tehnologie - de acasă, de exemplu.
Telemunca nu se va face însă aleatoriu și fără să existe niște reguli trasate dinainte la nivelul angajatorului, mai ales că se va face în baza unui contract de muncă pentru telemuncă, în care vor exista, în plus față de unul obișnuit, clauze speciale.
Un salariat care acum lucrează în condiții obișnuite de muncă nu va fi trecut automat la statutul de telesalariat dacă nu vrea și nici nu va putea trece la regimul de telesalariat dacă angajatorul său nu e de acord cu asta. Aici, actul normativ e foarte clar.
"Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință a părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă. Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă și nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară", scrie în legea privind telemunca.
Așadar, la regimul de telemuncă se poate trece numai prin acordul angajatorului cu salariatul, făcându-se un act adițional la contractul deja existent.
În fine, legea aduce și o sancțiune pentru trecerea la regimul de telemuncă fără acordul părților și fără act adițional -- o amendă de 5.000 de lei (nu de cel mult 5.000 de lei). Nu se precizează însă dacă amenda se va da pentru fiecare angajat găsit de inspectori în astfel de situații.
Comentarii articol (0)