Recent, Guvernul a modificat radical mecanismul de declarare a veniturilor persoanelor fizice și de stabilire și plată a taxelor aferente acestora. În esență, s-a decis comasarea a șapte formulare fiscale într-o declarație fiscală unică pentru persoanele fizice. Totuși, pentru ca acest lucru să se producă efectiv, era nevoie de un ordin ANAF care să includă modelul documentului și instrucțiunile sale.
În acest sens,Fiscul a publicat modelul declarației unice, împreună cu instrucțiunile sale, în luna martie 2018, în Monitorul Oficial, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 888/2018. La aproape două luni distanță, miercuri a fost pus la dispoziția contribuabililor și formatul electronic al declarației, ce este disponibil aici (formatul pentru tipărit este aici).
De asemenea, formularul electronic este disponibil și în Spațiul Privat Virtual, conform unui comunicat de miercuri al Ministerului Finanțelor: „Începând de astăzi, 16 mai 2018, orice persoană care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al declarației unice, disponibil în Spațiul Privat Virtual. Formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF în secțiunea «Spațiul Privat Virtual», rubrica «Descărcare declarații»”.
Declarația unică avea inițial numărul 212, însă acesta a fost înlăturat, astfel că documentul se numește doar „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”. Formularul este folosit pentru:
- declararea venitului realizat în anul 2017 de persoanele fizice;
- declararea impozitului pe venitul estimat și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice începând cu anul 2018.
Formularul 212 este depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 este acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar). Pentru 2018, termenul de depunere este 15 iulie, apoi, din 2019, termenul este 15 martie.
Pentru a veni în ajutorul contribuabililor, autoritățile au stabilit recent că aceștia vor primi ajutor în primării pentru completarea și depunerea declarației unice.
Practic, declarația unică a înlocuit șapte formulare fiscale folosite până de curând: 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605. Aceasta este folosită pentru taxarea veniturilor independente (inclusiv PFA-uri), din investiții (inclusiv dividende), din chirii, din pariuri sau din activități agricole.
Conform unei estimări publice a Ministerului Finanțelor, pe baza informațiilor din anul 2017, aproximativ 960.000 de persoane fizice vor depune noua declarație unică.
Comentarii articol (35)