Impozitul pe profit aferent anului 2017 trebuie declarat până pe 26 martie 2018, inclusiv, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare, cu ajutorul formularului 101.
Ca regulă, obligația raportării revine firmelor din România, firmelor străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în țara noastră sau societăților străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România, așa cum am arătat aici.
În același timp însă, există mai multe persoane juridice ce nu sunt obligate la plata impozitului pe profit. Potrivit articolului 13 din Codul fiscal, nu trebuie să declare și să achite impozitul pe profit următoarele entități:
- Trezoreria Statului;
- instituția publică, cu excepția activităților economice desfășurate de aceasta;
- Academia Română, precum și fundațiile înființate de Academia Română în calitate de fondator unic, cu excepția activităților economice desfășurate de acestea;
- Banca Națională a României;
- Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar;
- Fondul de compensare a investitorilor;
- Fondul de garantare a pensiilor private;
- Fondul de garantare a asiguraților;
- Fundația constituită ca urmare a unui legat;
- Entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică;
- asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari, cu excepția celor care obțin venituri din exploatarea proprietății comune.
Pe lista entităților scutite de la plata impozitului pe profit, în cotă de 16%, se regăsesc și firmele care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, acestea au un regim fiscal diferit, determinat de existența sau nu a salariaților.
Concret, din 2018, în categoria microîntreprinderilor intră firmele cu venituri de sub un milion de euro la final de 2017, fiindu-le aplicabile următoarele cote de impozitare:
- cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile ce au cel puţin un salariat;
- cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat.
Notă: Regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor în 2018 este detaliat aici.
Reguli speciale de impozitare
În cazul anumitor entități de pe teritoriul României, există unele reguli speciale de impozitare. Astfel, unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, particulare, acreditate, precum și cele autorizate sunt scutite de la plata impozitului pe profit, dar doar pentru veniturile obținute și utilizate în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale.
În ceea ce privește cultele religioase, acestea sunt scutite de la plata impozitului pe profit numai pentru veniturile obținute din:
- producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult;
- chirii;
- cedarea/înstrăinarea activelor corporale;
- alte venituri obţinute din activităţi economice;
- despăgubiri, în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase.
În plus, potrivit articolului 15 din Codul fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, pentru veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, care sunt sau urmează a fi folosite pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune.
Totodată, Societatea Națională de Cruce Roșie din România nu plătește impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor în vigoare.
Reguli speciale de impozitare se aplică și organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri), entități scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din activități economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile, descrise anterior.
De altfel, ONG-urile au fost obligate să achite impozitul pe profit pentru 2017 până la 26 februarie 2018, cu o lună mai devreme decât firmele. De altfel, organizațiile nonprofit care nu s-au încadrat în termen riscă să fie sancționate cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice și persoanele fizice), după cum scrie în Codul de procedură fiscală.