Cum termenul obișnuit (25 martie) pentru declararea și plata impozitului pe profit, în cotă de 16%, pică în acest an într-o zi de sâmbătă, data-limită de raportare și plată a impozitului pe profit aferent anului 2016 se prelungește automat până în prima zi lucrătoare, respectiv 27 martie 2017.
Raportarea impozitului pe profit se face în prezent prin intermediul formularului 101, iar obligația revine, printre altele, firmelor din România, firmelor străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în țara noastră sau societăților străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România - din acest articol aflați care sunt toate entitățile ce au obligația depunerii declarației 101 și cum se transmite aceasta, în mai multe situații specifice.
Entitățile scutite de plata impozitului pe profit
Există mai multe persoane juridice ce nu sunt obligate la plata impozitului pe profit. Potrivit articolului 13 din Codul fiscal, nu trebuie să declare și să achite impozitul pe profit următoarele entități:
- Trezoreria Statului;
- Instituția publică, cu excepția activităților economice desfășurate de aceasta;
- Academia Română, precum și fundațiile înființate de Academia Română în calitate de fondator unic, cu excepția activităților economice desfășurate de acestea;
- Banca Națională a României;
- Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar;
- Fondul de compensare a investitorilor;
- Fondul de garantare a pensiilor private;
- Fondul de garantare a asiguraților;
- Fundația constituită ca urmare a unui legat;
- Entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
Microîntreprinderile plătesc pentru veniturile realizate un impozit de 1 sau 3%
Pe lista entităților scutite de la plata impozitului pe profit, în cotă de 16%, se regăsesc și firmele care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, acestea au un regim fiscal diferit, modificat chiar la începutul lui 2017 și determinat de existența sau nu a salariaților.
Concret, în acest moment, firmelor organizate ca microîntreprinderi le sunt aplicate următoarele cote de impozitare:
- cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile ce au cel puţin un salariat;
- cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat.
În sensul prevederilor de mai sus, prin salariat se înțelege acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Codului muncii. Totuși, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:
- au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi (de exemplu: patru contracte cu normă parţială de două ore pe zi sau două contracte cu normă parţială de patru ore pe zi);
- au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (1.450 de lei, de la 1 februarie 2017).
Notă: Statutul de salariat rămâne valabil și în cazul în care contractul individual de muncă este suspendat, așa cum ne-au explicat specialiștii. Aveți detalii aici.
Condițiile în care sunt scutite de la plată facultățile, școlile particulare și cultele religioase
În cazul anumitor entități de pe teritoriul României, există unele reguli speciale de impozitare. Astfel, unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, particulare, acreditate, precum și cele autorizate sunt scutite de la plata impozitului pe profit, dar doar pentru veniturile obținute și utilizate în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale.
În ceea ce privește cultele religioase, acestea sunt scutite de la plata impozitului pe profit numai pentru veniturile obținute din:
- producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult;
- chirii;
- cedarea/înstrăinarea activelor corporale;
- alte venituri obţinute din activităţi economice;
- despăgubiri, în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase.
În plus, potrivit articolului 15 din Codul fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, pentru veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, care sunt sau urmează a fi folosite pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune.
Totodată, Societatea Națională de Cruce Roșie din România nu plătește impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor în vigoare.
Limitele în care sunt scutite ONG-urile de la plata impozitului pe profit
Tot pe lista contribuabililor ce nu au obligația să plătească impozitul pe profit sunt incluse organizațiile nonprofit (ONG-uri), organizațiile sindicale și cele patronale. Acestea sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obținute din:
- cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;
- contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;
- taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;
- veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;
- donaţiile, precum şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat;
- veniturile din dividende, dobânzi, precum şi din diferenţele de curs valutar aferente disponibilităţilor şi veniturilor neimpozabile;
- veniturile din dobânzi obţinute de casele de ajutor reciproc din acordarea de împrumuturi potrivit legii de organizare şi funcţionare;
- veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;
- resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;
- veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
- veniturile rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;
- veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, veniturile din închirieri de spaţii publicitare pe: clădiri, terenuri, tricouri, cărţi, reviste, ziare, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale; nu se includ în această categorie veniturile obţinute din prestări de servicii de intermediere în reclamă şi publicitate;
- sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;
- veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;
- sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice;
- sumele colectate de organizaţiile colective autorizate, potrivit legii, pentru îndeplinirea responsabilităţilor de finanţare a gestionării deşeurilor.
În plus, potrivit Codului fiscal, ONG-urile, organizațiile sindicale și organizațiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit și pentru veniturile din activități economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile, descrise anterior.
În fine, de la plata impozitului pe profit pentru tipurile de venituri prezentate anterior sunt scutite și formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășunilor și fânețelor, cu personalitate juridică.
Notă: Din 2017, hotelurile, restaurantele, barurile și celelalte entități ale căror afaceri se încadrează în codurile CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 și 5630 plătesc un impozit specific, calculat în funcție de mai mulți coeficienți. Declararea acestui nou tip de impozit introdus în legislația autohtonă se face prin intermediul formularului 100, actualizat recent. Găsiți mai multe informații aici.