Potrivit legislației în vigoare, 26 martie 2018 a fost ultima zi în care s-a putut face raportarea și plata impozitului pe profit pentru anul 2017, prin intermediul formularul 101.
Totuși, legislația fiscală oferă contribuabililor posibilitatea de a modifica declaraţiile fiscale. Astfel, dacă în datele înscrise în declarație s-au strecurat erori, contribuabilul în cauză are posibilitatea de a le remedia. Concret, de fiecare dată când se constată greșeli în declarația inițială, trebuie să se depună o declarație rectificativă, care se întocmește pe același model de formular, înscriindu-se un „X” în spațiul special prevăzut în acest scop.
Ca regulă, documentul se depune la organul fiscal în a cărui evidență fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.
Potrivit normelor în vigoare, formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziție de ANAF și se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat, sau se transmite online, cu ajutorul portalului E-guvernare.ro (în baza certificatului digital).
În esență, obligația raportării revine firmelor din România, dar și companiilor care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România sau societăților care au locul de exercitare a conducerii efective în România.
Nerespectarea termenului legal de depunere a formularului 101 la Fisc poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii și mari, sau între 500 și 1.000 de lei, pentru firmele mici.
Notă: Tot ce am scris despre raportarea impozitului pe profit aferent anului 2017 este aici.
Comentarii articol (0)