În pachetele medicale pentru perioada 2018-2019 sunt incluse, atât pentru asigurați, cât și pentru neasigurați, câte o serie de servicii medicale gratuite pe care le pot primi românii în ambulatoriu.
Ele sunt detaliate în Ordinul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019, aplicabil de la 1 aprilie 2018.
Pachetul minimal, pentru cei fără asigurare
De pachetul minimal beneficiază, ca și până acum, cei care nu sunt asigurați în sistemul public de sănătate, dar care, totuși, au parte întotdeauna de o serie de servicii medicale oferite de la stat în mod gratuit. În ambulatoriu, la clinicile statului, ei pot beneficia de servicii medicale fără internare de următoarele trei tipuri:
- pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală (anamneză, examen clinic și tratament); se va acorda o singură consultație per persoană pentru fiecare situație de urgență pentru care s-a asigurat primul ajutor sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medical;
- supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic (va include, după caz, examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare şi tratament);
- consultaţii pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei (o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere).
Atenție! Ca și până acum, cei care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale în ambulatoriu suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.
Serviciile de care beneficiază asigurații
În schimb, asigurații în sistemul public de sănătate publică au parte de ceva mai multe servicii decât cei fără asigurare. Pachetul de bază pentru asigurați cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale acordate în ambulatoriu:
- servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală;
- servicii medicale curative-consultaţii medicale de specialitate pentru afecţiuni acute şi subacute, precum şi acutizări ale bolilor cronice (vor fi incluse recomandările, prescrierea tratamentului, biletele de trimitere, de internare, eliberarea de concedii medicale ș.a.);
- servicii medicale curative-consultaţii medicale de specialitate pentru afecţiuni cronice;
- depistarea de boli cu potenţial endemoepidemic;
- consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială;
- servicii de îngrijiri paliative;
- servicii diagnostice şi terapeutice;
- servicii de sănătate conexe actului medical;
- servicii de supraveghere a sarcinii şi lehuziei;
- servicii medicale de spitalizare de zi ce pot fi efectuate în ambulatoriu de specialitate clinic.
Pachetul de bază include asistența medicală ambulatorie pentru specialităţile clinice, care presupune, de exemplu: o singură consultație pe persoană pentru fiecare situaţie de urgenţă, patru consultaţii pe an pentru planificarea familială, o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.
Comentarii articol (0)