Legea nr. 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 268 din 27 martie 2018 și a intrat în vigoare chiar astăzi, la trei zile de la publicare.
Potrivit prevederilor legale, titularii dreptului de autor și ai drepturilor conexe își pot exercita drepturile recunoscute prin prezenta lege în mod individual sau, pe bază de mandat, prin organismele de gestiune colectivă.
De astăzi însă, articolul 123 din actul normativ citat stipulează că autorul sau titularul dreptului de autor sau drepturilor conexe îşi exercită drepturile recunoscute prin prezenta lege în mod individual sau colectiv.
În plus, autorul sau titularul dreptului de autor sau drepturilor conexe are anumite drepturi ce se vor cuprinde obligatoriu în statutul organismelor de gestiune colectivă.
Din continuarea articolului, abonații serviciului nostru premium pot afla:
- care sunt, concret, drepturile pe care le au acum autorii sau titularii dreptului de autor;
- care sunt obligațiile organismelor de gestiune colectivă în raport cu autorii sau titularii;
- cum pot autorii sau titularii drepturilor de autor să încredințeze, prin contract, gestiunea drepturilor lor unor entităţi de gestiune independente.
Concret, Legea nr. 74/2018 prevede că autorul sau titularul dreptului de autor sau drepturilor conexe are următoarele drepturi, ce vor cuprinse obligatoriu în statutul organismelor de gestiune colectivă:
- de a alege pentru ce drepturi, categorii de drepturi sau tipuri de opere, de alte obiecte protejate sau teritorii autorizează, pe bază de mandat scris, un organism de gestiune colectivă pentru gestionarea acestora, indiferent de naţionalitate, de reşedinţă sau de locul de stabilire a organismului de gestiune colectivă sau a titularului de drepturi;
- de a acorda licenţe pentru utilizările necomerciale ale oricăror drepturi, categorii de drepturi sau tipuri de opere şi de alte obiecte protejate;
- de a revoca mandatul de gestiune sau de a retrage organismului de gestiune colectivă, la alegere, orice drepturi, categorii de drepturi, tipuri de opere sau alte obiecte protejate, cu un preaviz rezonabil care nu trebuie să depăşească șase luni;
- de a încasa remuneraţiile ce i se cuvin pentru actele de exploatare care s-au produs înainte de intrarea în vigoare a revocării sau restrângerii mandatului de gestiune.
Astfel, în cazul în care vor autoriza un organism de gestiune colectivă, autorii sau titularii de drepturi îşi vor da acordul acordul, în formă scrisă, pentru fiecare drept, categorie de drepturi sau tip de opere şi alte obiecte protejate.
În același timp, organismul de gestiune colectivă va informa autorii sau titularii de drepturi înainte de a obţine acordul acestora pentru gestionarea oricărui drept, a oricărei categorii de drepturi sau a oricărui tip de opere şi de alte obiecte protejate.
Gestiunea drepturilor poate fi încredințată și unor entități independente
Conform prevederilor din Legea nr. 8/1996, în negocierile cu titlu individual, existența organismelor de gestiune colectivă nu îi împiedică pe titularii drepturilor de autor și ai drepturilor conexe să se adreseze unor intermediari, persoane fizice sau persoane juridice specializate, pentru a fi reprezentați.
De azi, în actul normativ a fost introdusă posibilitatea autorilor sau drepturilor de autor de a încredința, prin contract, gestiunea drepturilor lor unor entităţi de gestiune independente.
Astfel, entitățile de gestiune independente vor fi firme cu scop lucrativ, ce vor funcționa potrivit reglementărilor legale privind societăţile şi al căror obiect de activitate unic sau principal ori unul dintre obiectele de activitate principale îl reprezintă gestionarea drepturilor de autor sau drepturilor conexe.
Important de menționat este că entitățile de gestiune independente nu vor putea fi deținute sau controlate, direct sau indirect, total sau parţial, de autori sau titularii de drepturi şi nu li vor transfera sau transmite drepturi de autor şi drepturi conexe ori utilizarea acestora.
Aceste entități vor putea încheia contracte de reprezentare cu autorii sau titularii de drepturi de autor sau drepturi conexe, documente pe baza cărora îi vor reprezenta pe aceștia în relaţia cu organismele de gestiune colectivă.
Iată și care sunt obligațiile pe care le vor avea entitățile de gestiune independente:
- să colecteze sumele datorate de utilizatori şi să le plătească autorilor sau titularilor de drepturi, potrivit prevederilor contractuale;
- să furnizeze informaţii autorilor sau titularilor cu privire la gestionarea drepturilor acestora;
- să furnizeze informaţii organismelor de gestiune colectivă şi altor entităţi de gestiune colectivă, la solicitarea acestora, cu privire la repertoriul gestionat;
- să acorde licenţe pentru utilizarea drepturilor online asupra operelor muzicale, în limita repertoriului gestionat;
- să depună la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o dare de seamă anuală în formatul stabilit prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor;
- să întocmească un raport anual privind numărul, modalitatea şi termenul de soluţionare a plângerilor, pe care îl publică pe pagina proprie de internet;
- să asigure autorilor sau titularilor de drepturi şi autorităţilor cu atribuţii de control şi supraveghere accesul la informaţiile privind orice aspect al activităţii de colectare a sumelor datorate de utilizatori şi de plată a acestora către autori sau titularii de drepturi;
- să acorde asistenţă de specialitate autorilor sau titularilor de drepturi şi să îi reprezinte în cadrul procedurilor legale, în limita obiectului de activitate, la cererea acestora.