Impozitul specific unor activități a fost introdus în legislația autohtonă în anul 2017, prin intermediul Legii nr. 170/2016, astfel că 2018 este al doilea an în care se aplică acest regim de impozitare, de către companiile care desfășoară efectiv activitate în sectorul turistic, restaurante și alimentație publică.
Companiile care trebuie să aplice impozitul specific în 2018 sunt cele care la data de 31 decembrie 2017 aveau înscrisă, în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre activitățile din domeniul alimentației și cel al turismului. Totodată, acestea nu trebuie să se afle în lichidare.
Mai exact, este vorba de firmele care desfășoară concret activități corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5510: hoteluri și alte facilități de cazare similare;
- 5520: facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată;
- 5530: parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- 5590: alte servicii de cazare;
- 5610: restaurante;
- 5621: activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- 5629: alte servicii de alimentație n.c.a.;
- 5630: baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Atât intrarea în regimul specific, cât și ieșirea din acesta trebuie notificate Fiscului, conform unor reguli speciale, astfel că, din continuarea articolului, abonații la serviciul nostru premium pot afla:
- care este data-limită până la care se poate face notificarea către Fisc;
- prin intermediul cărui document se face, efectiv, comunicarea;
- cui revine, concret, obligația de a modifica sistemul de impunere;
- care sunt termenele până la care trebuie declarat și plătit impozitul specific pentru 2018.
Așadar, intrarea și ieșirea din sistemul specific trebuie făcute până azi, cel târziu, asta pentru că termenul obișnuit, 31 martie, a fost sâmbătă.
„Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul specific. În cazul în care, la data de 31 decembrie inclusiv, condițiile [de aplicare a impozitului specific] nu mai sunt îndeplinite, contribuabilii comunică organelor fiscale teritoriale ieșirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie inclusiv a anului următor”, este explicat în lege.
Prin urmare, obligația de a notifica Fiscul, până diseară, revine firmelor care la 31 decembrie 2017 nu mai îndeplineau condițiile pentru încadrarea în sfera impozitului specific, enumerate mai sus, cât și companiilor care în 2017 au fost plătitoare de impozit pe profit, dar până la finalul anului trecut și-au trecut în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre cele opt activități amintite, astfel că acum trebuie să comunice organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual.
Concret, comunicarea către organul fiscal, pentru intrarea în regimul specific, respectiv ieșirea din acesta, se face prin intermediul formularului 010 - Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, sau prin intermediul noului formular inteligent 700 - Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal.
Impozitul specific se calculează conform unor formule specifice, în funcție de domeniul de activitate. Trebuie precizat că, dacă o firmă desfășoară concomitent și activități ce ies din sfera impozitului specific, aceasta este obligată să aplice un regim mixt de impozitare (impozit specific + impozit pe profit), așa cum am explicat aici.
În ceea ce privește declararea și plata impozitului, aceasta se face semestrial, până la data de 25 a lunii următoare semestrului, în două tranșe egale. Pentru anul curent, prima tranșă se va achita până la 25 iulie 2018, iar a doua - până la 25 ianuarie 2019.
Vă reamintim că impozitul specific nu poate fi aplicat de firmele încadrate ca microîntreprinderi, chiar dacă acestea desfășoară activități din domeniul turismului sau alimentației publice.