Pentru anul 2018, anumite persoane fizice au apucat deja să depună formularul 600, pentru stabilirea contribuțiilor de pensii și sănătate datorate, printre altele, pentru veniturile independente, dividende sau chirii, precum și formularul 220, pentru estimarea veniturilor independente.
În contextul comasării acestor formulare, dar și a altor cinci, într-o declarație unică, contribuabilii nu știu dacă mai este necesar să transmită și documentul din urmă.
Astfel, recomandarea specialiștilor este ca toate persoanele fizice vizate de declarația unică 212 s-o depună, chiar dacă au apucat să transmită formularele 600 și 220. „Recomandăm depunerea declarației unice de către toate persoanele vizate până pe 15 iulie 2018”, ne-a spus Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest.
Informația a fost confirmată și de Fisc, în cea mai recentă sesiune online de întrebări și răspunsuri pe care a ținut-o pe Facebook. În esență, ideea este că formularele 600 și 220, care nu mai sunt folosite de-acum, nu conțin toate informațiile cerute prin formularul 212, de aceea fiind nevoie și de depunerea declarației unice pentru persoanele fizice.
Simplificarea mecanismului de declarare, stabilire și plată a taxelor pentru veniturile obținute de persoanele fizice din activități independente, dividende sau chirii, printre altele, este prevăzută de o ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal. Totodată, șapte declarații fiscale, printre care 600 și 220, au fost comasate pentru a crea declarația unică pentru persoanele fizice.
Conform ordonanței, persoanele fizice au un termen unic anual pentru declararea și plata taxelor aferente veniturilor obținute - 15 martie. În 2018, contribuabilii depun declarația unică până la 15 iulie, urmând să achite taxele până în martie 2019. De menționat că 15 iulie pică duminica, astfel că termenul se va prelungi automat până pe 16 iulie.