Procentul cu care se poate suplimenta salariul personalului bugetar din justiție dacă lucrează în condiții mai grele de muncă se regăsește în Hotărârea Guvernului nr. 118/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind sporurile pentru funcțiile bugetare din justiție. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 261 din 26 martie 2018 și se aplică deja.
Regulamentul de sporuri pentru justiție se aplică tuturor angajaților din sistem, de la judecători și procurori, până la inspectori judiciari, personalul auxiliar și cel de probațiune.
Toate categoriile de personal au dreptul la un spor de până la 15% din salariul de bază pentru condiții grele de muncă, vătămătoare sau periculoase, se prevede în hotărâre. Iar criteriile în funcție de care se acordă sunt următoarele: riscul de îmbolnăvire, solicitarea nervoasă, riscul de accidentare sau indicii de morbiditate.
Atunci când se încadrează un loc de muncă la condiții grele, vătămătoare ori periculoase se ține cont de șase factori. Practic, sporul poate ajunge chiar la 15% dacă locul de muncă respectiv are cel puțin patru factori de risc. Altfel, sporul nu va urca mai mult de 5% dacă există sub trei factori de risc.
Concret, cei șase factori de care se ține cont sunt, potrivit regulamentului: dacă există sau nu factori nocivi la locul de muncă, cum acționează și cum se asociază ei, durata de expunere la factorii nocivi, existența unor condiții de muncă ce pot duce la temeri de accidentări sau îmbolnăviri, necesitatea efortului fizic, zgomotul intens sau vibrațiile, dar și orice alte condiții de muncă ce pot duce la uzura timpurie a organismului.
Comentarii articol (1)