Se dă următoarea speţă:
Un salariat, angajat cu CIM la un angajator al administraţiei publice centrale, a solicitat, având în vedere condiţiile actuale de prevenire a contactării şi răspândirii infecţiei cu Covid-19, să îşi desfăsoare activitatea prin telemuncă - respectiv de acasă - având în vedere că felul muncii îi permite acest lucru.
Angajatorul este de acord cu incheierea unui act aditional la CIM dar i-a pus în vedere salariatului că nu va mai beneficia de sporurile aferente atribuţiilor de serviciu, respectiv:
- spor specific pentru conditii grele: 15% din salariul de baza corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
- spor specific pentru conditii periculoase sau vătămătoare de muncă: 10% din salariul de bază corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.
Aceste sporuri sunt trecute atât în CIM cât şi în CCM-ul aplicabil la nivelul angajatorului.
Întrebare:
Este corectă abordarea angajatorului având in vedere prevederile art. 110 alin. 1 Codul muncii? "(1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților al căror loc de muncă este la sediul angajatorului."
În speranţa unor răspunsuri prompte, mulţumesc anticipat.
Multă sănătate şi noroc!
Munca la domiciliu este o situatie, iar telemunca este alta situatie.
Legea 81/2018
Art. 6.
(1) Telesalariatul beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne și contractele colective de muncă aplicabile salariaților care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului.
(2) Prin contractele colective de muncă aplicabile și/sau prin contractele individuale de muncă și regulamentele interne se pot stabili și alte condiții specifice privind telemunca în conformitate cu Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și cu Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
In speta, va trebui sa vi se acorde acele sporuri ...insa atentie la actul aditional.
Angajatul trebuie să beneficieze de toate prevăzute în contractul colectiv de muncă și în contractul individual de muncă. Acordarea sporurilor se face legat de locul și condițiile de muncă (atâta timp cât se schimbă doar locul de muncă - de la sediul firmei la domiciliul acestuia, dar condițiile sunt aceleași - de exemplu, se prestează serviciile prin intermediul pc - acordarea sporurilor nu se justifică a fi ”tăiate”. Pot fi tăiate doar acele sporuri de toxicitate sau alte sporuri similare, dacă munca efectivă de acasă nu le-ar cuprinde, Dece la locul de muncă actual - sediul firmei - aceste condiții de acordare a sporurilor există și de ce dacă aceiași muncă prestată de angajat la domiciliul său, nu ar trebui să înglobeze și acordarea acelor sporuri? Angajatul care-și desfășoara actvitatea prin ”telemuncă” trebuie să beneficieze din partea angajatorului și de alte drepturi, respectiv decontarea utilităților - energie electrică, cablu etc.
Și atunci de ce legiuitorul a stipulat atat in Codul Muncii, pentru munca la domiciliu cat si prin art 6 alin. 1 din Legea 81/2018 privind telemunca: "...se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților..."?
Așa cum am mentionat anterior, discutăm de cele doua sporuri - unul specific pentru conditii grele de 15% si unul specific pentru conditii periculoase sau vătămătoare de muncă de 10%. Acestea sunt mentionate atât în CCM cât și în CIM!
Dacă "Pot fi tăiate doar acele sporuri de toxicitate sau alte sporuri similare" după cum menționați dvs., cum se mai poate bucura de toate drepturile recunoscute de CCM?
Revin și mentionez că discutăm de munca la domiciliu - nu telemunca!