avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase

Buna ziua,
sunt nelamurit in privinta semnificatiei sintagmei
locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase
din art. 13, Codul Muncii. Ar putea fi considerat astfel, de pilda, un macaragiu care manevreaza placi de beton? Va multumesc

Art. 13. [capacitatea juridică a salariatului]
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Cel mai recent răspuns: snoopycello1 , utilizator 10:38, 12 Martie 2015
Locurile de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se stabilesc de catre conducerea unitatii impreuna cu ITM (Dep. de Securitate si Sanatate in Munca).
Va multumesc pentru raspuns. Totusi as fi interesat daca exista vreo reglementare cu caracter general care sa indice niste repere (fie ea hotarare a Guvernului sau lege, norma, standard ocupational etc.) sau daca din experienta imi puteti spune ca un macaragiu care manevreaza placi de beton intra sau nu in cateogria lucratorilor de acest fel.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
snoopycello1, utilizator
Legea nr. 31 din 22 martie 1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase.
Daca firma dvs. a primit avizul ITM pentru activitatea desfasurata de dvs., in contractul colectiv de munca la nivel de firma trebuie mentionat intr-o anexa locurile de munca/ activitatile care beneficiaza de program redus, iar printr-o decizie interna a firmei sa se nominalizeze anual, persoanele benficiare.
Activitatea dvs. trebuie sa se incadreze la:
-Art. 2 (1) Stabilirea categoriilor de personal, a activitatilor si locurilor de munca pentru care durata timpului de munca se reduce sub 8 ore pe zi se face pe baza urmatoarelor criterii:
a)natura factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici - si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori
c) durata de expunere la actiunea factorilor nocivi;
d) existenta unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii;
e) existenta unor conditii de munca ce implica o solicitare nervoasa deosebita, atentie foarte incordata si multilaterala sau concentrarea intensa si ritm de lucru intens;
f) existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire;
g) structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca
h) alte conditii de munca vatamatoare, grele sau periculoase, care pot duce la uzura prematura a organismului.
Posibila incadrare la lit.e).
Foarte multumesc. O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operator call center Silentios1 Silentios1 Buna seara, Am căutat dar nu am reușit să găsesc o încadrarea corectă a postului de operator call center. O să vă dau detalii despre postul respectiv ... (vezi toată discuția)
Sarcina in conditii toxice barb barb Sunt o doamna de 33 de ani, insarcinata in 7 saptamani, actualmente in concediu medical. Doresc sa reincep activitatea din data de 1 noiembrie 2010, dar ... (vezi toată discuția)
Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã mi_ella mi_ella Buna ziua Lucrez in domeniul sanitar si am o controversa in ceea ce priveste buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă. Conform ... (vezi toată discuția)