avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sarcina in conditii toxice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sarcina in conditii toxice

Sunt o doamna de 33 de ani, insarcinata in 7 saptamani, actualmente in concediu medical. Doresc sa reincep activitatea din data de 1 noiembrie 2010, dar programul meu este de 8 ore.Spuneti-mi, va rog, care este legea care ne permite ca numarul de ore pe zi sa fie redus la 4 si daca exista vreo lege care ofera diverse facilitati pe timpul sarcinii pentru cei care lucreaza in conditii de toxicitate (analiza substantelor toxice, precum dioxine sau furani). Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Sorin Farcas , Consilier juridic 13:16, 28 Octombrie 2010
Stabilirea categoriilor de personal, a activitatilor si locurilor de munca pt. care durata timpului de lucru se reduce sub 8 ore pe zi se face dupa anumite criterii, printre care:
a) natura factorilor nocivi-fizici, chimici sau biologici si mecanismul de actiune al acestora asupra organismului;
b) intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la actiunea factorilor nocivi;
d) existenta unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens, etc.;
e) existenta unor conditii de munca ce implica o solicitare nervoasa deosebita, atentie incordata, ritm intens, etc.;
Legea nr.31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pt. salariatii care lucreaza in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase
H.G. nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite( M.Of. nr.1169/2007).
Calificarea locurilor de munca in conditii deosebite se face pe baza buletinelor de determinari a noxelor profesionale, efectuate in prezenta inspectorului de munca, eliberate de laboratoare abilitate, care sa ateste simpla prezenta a unor agenti chimici foarte periculosi sau agenti biologici care nu au prevazuta limita admisibila.
Durata reducerii timpului normal de munca si categoriile de personal care beneficieaza de acest program se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati (art. 12 alin. 2 Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010).

Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
Sorin Farcas, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase snoopycello1 snoopycello1 Buna ziua, sunt nelamurit in privinta semnificatiei sintagmei [quot]locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase[/quot] din art. 13, Codul Muncii. ... (vezi toată discuția)
Operator call center Silentios1 Silentios1 Buna seara, Am căutat dar nu am reușit să găsesc o încadrarea corectă a postului de operator call center. O să vă dau detalii despre postul respectiv ... (vezi toată discuția)
Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã mi_ella mi_ella Buna ziua Lucrez in domeniul sanitar si am o controversa in ceea ce priveste buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă. Conform ... (vezi toată discuția)