Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2018, intrată în vigoare de la finalul săptămânii trecute, persoanele fizice autorizate, precum și alte categorii de contribuabili care obțin venituri independente, din investiții sau din chirii vor putea beneficia de reduceri substanțiale în cazul în care vor calcula, declara și achita în avans impozitele și contribuțiile sociale datorate.
Trebuie amintit faptul că autoritățile au stabilit faptul că acești contribuabili trebuie să întocmească și să depună o declarație unică ce comasează, într-un singur document, șapte formulare.
Concret, valoarea reducerii acordate ține cont de două variabile:
- felul în care are loc depunerea declarației unice;
- data la care sunt achitate integral impozitele și contribuțiile sociale datorate.
În cadrul notei de fundamentare ce a însoțit OUG nr. 18/2019 în forma sa de proiect, Ministerul Finanțelor a dat câteva exemple teoretice de reduceri de impozite și contribuții. Reducerea maximă de 10% poate fi obținută în cazul în care declarația unică este depusă online până cel târziu la data de 15 iulie 2018, iar plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018. Celelalte două cazuri în care contribuabilii pot obține reduceri de 5% a impozitelor datorate au fost detaliate și în cadrul acestui articol.
Dacă un contribuabil depune declarația unică online până la 15 iulie 2018, efectuează plăți anticipate pe parcursul anului (două sau mai multe plăți), iar suma este achitată integral până la 15 decembrie 2018, acesta beneficiază de o reducere totală de 10%. Ultima plată efectuată de contribuabil se diminuează, astfel, cu valoarea bonificației de 10%.
Iată datele acestui exemplu practic:
- obligație fiscală estimată: 10.000 de lei;
- plată în data de 18 iulie 2018: 7.000 de lei;
- plată în data de 10 septembrie: 2.000 de lei (ultima plată a fost diminuată ca urmare a bonificației);
- bonificație 5% (pentru depunerea online) + 5% (pentru plata integrală până la 15 decembrie 2018): 500 de lei + 500 de lei = 1.000 de lei în total.
Într-un alt scenariu, vom presupune că obligația fiscală ipotetică în valoare de 10.000 de lei va fi achitată în cinci rate, toate în cursul anului 2018:
- primele patru plăți vor avea o valoare identică, respectiv 2.000 de lei;
- ultima plată va fi de 1.000 de lei, după ce reducerea de 10% va fi dedusă din valoarea acestei tranșe finale.
De la finalul acestui articol poți descărca o aplicație cu ajutorul căreia poți calcula valoarea plăților efectuate în contul contribuțiilor și a impozitelor datorate, precum și valoarea bonificației acordate.