Polița de asigurare pe o lună ar putea fi desființată
În industria asigurărilor se pare că i se pune gând rău poliţei RCA pentru o lună, care, spun brokerii şi firmele de asigurări, este o opţiune riscantă. Motivul ar fi că, după încheierea unui poliţe pe termen scurt, mulţi şoferi „uită” să-şi reînnoiască asigurarea obligatorie.
Argumentaţia spune că industria ar dori să nu existe această opţiune. Companiilor le convine de minune să se desfiinţeze pentru că atunci consumatorii devin captivi pe termene mai lungi, 3-6 luni. Le iau banii. Dar e genul de poliţă care e foarte utilă de pildă persoanelor care petrec puţin timp în ţară dar au maşină aici. Sau motocicliştilor.
Argumentul cu cei care folosesc poliţa pentru o lună şi apoi nu mai fac, poate fi valid, însă desfiinţarea nu este o soluţie. Pentru că şi în această situaţie am avea iarăşi un transfer al unor costuri către client pentru că autorităţile statului nu sunt capabile să introducă un sistem de control şi centralizarea a datelor pentru asaigurări.
E simplu, cu camere de trafic... pot fi folosite şi cele ale CNAIR şi apoi amenzi din alea grele ca să se lecuiască.
Neprelungirea sau neîncheierea la timp a unei poliţe RCA poate face victime colaterale - şoferii nevinovaţi implicaţi într-un accident rutier.
Cât ne costă lipsa de credibilitate a politicilor economice
România achită anual o factură cifrată la zeci de milioane de euro, dacă nu peste 100 milioane euro, din cauza creșterii dobânzilor la care se împrumută pe piețele externe. La capitolul costuri de împrumut suntem într-o poziție comparabilă cu a Greciei și a Serbiei, în spatele unor țări cum ar fi Chile.
România va trebui să achite în acest an și anii următori sume mai mari în contul serviciului datoriei publice guvernamentale, din cauza șubrezirii poziției sale pe piețele financiare internaționale. Cifrele sunt incluse în statisticile oferite de către Banca Națională la titlurile pe zece ani.
Dacă în martie 2016 dobânzile percepute României la titlurile pe 10 ani erau plasate în intervalul 3,22% - 3,43%, acum acestea au ajuns la 4,38% - 4,55%, în funcție de cerere - ofertă.
”La începutul anul trecut dobânzile erau la 3,3% - 3,4%, au urcat la un moment dat, la finele anului trecut la 4,45% și acum sunt pe la 4,4%”, spune Ionuț Dumitru, economist, șef al Consiliului Fiscal, un critic al politicilor orientate spre creșterea cheltuielilor statului cu salariile și a consumului.
O companie orădeană a ajuns în finala celei mai importante competiţii de business din Europa. Profilată pe dezvoltarea de softuri, Qubiz a fost remarcată pentru dezvoltarea din ultimii ani şi grija pe care o are faţă de angajaţi. Anul acesta a fost nominalizată în cadrul consursul European Business Awards. Este o încununare a unui drum început acum 10 ani, într-un apartament de bloc, cu doar 6 oameni. Acum compania are peste 150 de angajaţi în Oradea şi Cluj-Napoca.
Mihai Petruţiu este unul din primii IT-şti de la Qubiz. „Când m-am angajat eu erau opt colegi în firmă, m-am angajat de destul de mult timp, acum suntem o sută şi ceva cred numai în Oradea. Evident că s-au schimbat un pic lucrurile, dar cât de cât s-a păstrat acelaşi mediu prietenos.”
Ceea ce l-a determinat pe Mihai şi pe alţi colegi de-ai săi să rămână la Qubiz este atmosfera plăcută de lucru şi relaţia dintre angajaţi.
„S-au ocupat să nu încerce să transforme firma într-o industrie, într-o fabrică în care trebuie să producem cât mai repede, ci s-au ocupat să ne simţim foarte bine”, spune Mihai Petruţiu.
Comentarii articol (0)