Ghidul consumatorului pentru încheierea asigurării RCA la un asigurător cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, care își desfășoară activitatea de asigurare pe teritoriul României, a fost elaborat de ASF şi conţine informații pe larg despre contractul RCA, limita despăgubirilor ce pot fi oferite, precum şi despre cum putem să ne protejăm de eventuale fraude.
În România, orice firmă de asigurări trebuie să fie autorizată de ASF. Cu toate acestea, o societate de asigurări care prestează servicii pe teritoriul României, dar are sediul într-un alt stat membru al Uniunii Europene, poate funcţiona în baza libertății de a presta servicii (FOS - freedom of services).
Pentru a-şi desfășura activitatea de asigurare în România, acea societate nu trebuie să fie autorizată de ASF, însă trebuie să fie autorizată în statul membru de origine. În schimb, autoritatea competentă din statul respectiv trebuie să notifice ASF cu privire la activitatea societăţii de asigurări ce urmează să se desfăşoare pe teritoriul României.
Totuşi, societatea de asigurări din alt stat membru, care dorește să comercializeze asigurarea RCA pe teritoriul României, are obligația de a se înregistra în Biroul Asigurătorilor Auto din România.
În esenţă, contractul RCA încheiat cu o firmă de asigurări autorizată de ASF este la fel ca cel încheiat cu o societate neautorizată de ASF, amândouă fiind obligate să respecte legislația națională cu privire la segmentul asigurărilor RCA.
Potrivit ghidului consumatorului, indiferent de prima de asigurare plătită asigurătorului – fie el autorizat de ASF sau nu, riscurile acoperite conform legii în România sunt aceleași.
La fel ca poliţa încheiată cu o firmă autorizată de ASF, contractul RCA încheiat cu o societate de asigurări care funcţionează în baza FOS acordă despăgubiri pentru:
- vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
- pagube materiale;
- pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, doar în condițiile stabilite de lege;
- cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată, în procesul civil.
Cum ne ferim de fraude
Trebuie să fim atenţi dacă societatea care la care încheiem contractul RCA are dreptul de a practica, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie RCA. În acest sens, putem verifica societatea de asigurare în Registrul asigurătorilor și intermediarilor din SEE pe pagina de internet a ASF.
De asemenea, este bine să verificăm corectitudinea informaţiilor despre părţile semnatare ale contractului, perioada de valabilitate a asigurării, prima de asigurare, clasa bonus-malus şi datele tehnice ale vehiculului (numărul de înmatriculare/înregistrare, numărul de identificare a vehiculului), ne atenţionează ghidul consumatorului.
Forma şi conţinutul contractului RCA, a documentului internațional de asigurare (Carte Verde), precum şi caracteristicile tehnice care trebuie îndeplinite pot fi vizualizate pe pagina ASF, la rubricile Legislaţie sau Consumatori, iar consumatorii sunt sfătuiţi să utilizeze, ori de câte ori este necesar, baza de date CEDAM de pe site-ul ASF.
În cazul în care apar probleme care pot fi rezolvate numai în justiţie, consumatorii au dreptul de adresare instanței de judecată din România - indiferent că au încheiat poliţa RCA cu o societate autorizată de ASF sau cu una care funcţionează în baza FOS.
Societăţi de asigurări RCA în România
În prezent, putem încheia poliţa RCA pe teritoriul României cu următoarele firme:
- Allianz-Țiriac Asigurări;
- Generali România Asigurare-Reasigurare;
- Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group;
- Euroins România Asigurare-Reasigurare;
- Omniasig Vienna Insurance Group;
- Groupama Asigurări;
- Uniqa Asigurări;
- City Insurance;
- Grawe România Asigurare;
- DallBogg;
- Euro Insurance DAC.
DallBogg şi Euro Insurance DAC sunt singurele două societăţi de asigurări din România care funcţioneză în baza FOS, restul fiind autorizate de ASF.
Comentarii articol (4)