În august 2017, Guvernul a modificat Codul muncii astfel încât firmelor care folosesc salariați la negru să le poată fi suspendată activitatea prin decizie a inspectorilor de muncă. Totuși, acest lucru va fi posibil numai în baza unei proceduri, care încă n-a apărut în Monitorul Oficial.
Concret, procedura de suspendare a activității trebuie elaborată de reprezentanții IM sub forma unui ordin care să fie aprobat de Ministerul Muncii și publicat în Monitorul Oficial. La solicitarea avocatnet.ro, Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general al IM, a spus că procedura încă este în lucru.
„Procedura de sistare a activității (...) este în curs de elaborare. În ceea ce privește data publicării acesteia în Monitorul Oficial, nu putem estima acest lucru, pentru că această procedură va fi aprobată prin ordin al ministrului muncii și justiției sociale”, ne-a explicat Dantes Nicolae Bratu.
Din continuarea articolului poți afla despre:
- situațiile exacte în care activitatea firmei poate fi suspendată pentru muncă nedeclarată;
- condițiile în care activitatea poate fi reluată legal;
- ce vor risca firmele care reiau ilegal activitatea.
Există trei motive pentru care se poate decide suspendarea activității
Suspendarea activității la un loc de muncă verificat este o sancțiune complementară pe care o pot aplica inspectorii de la IM atunci când descoperă muncă nedeclarată. Mai precis, suspendarea poate interveni pentru trei motive:
- fie angajatorul primește la muncă persoane fără să încheie cu acestea contracte individuale de muncă;
- fie angajatorul primește la muncă persoane fără să transmită în Revisal raporturile de muncă cel târziu până în ultima zi înainte de începerea activității acestora;
- fie angajatorul primește la muncă persoane al căror contract individual de muncă este suspendat dintr-un motiv sau altul.
Reluarea activității este permisă, conform Codului muncii, numai după ce angajatorul își îndeplinește obligațiile legale pe care le are vizavi de salariații la negru.
Înainte de orice, firma trebuie să încheie contracte de muncă cu persoanele care nu aveau acest document și să le raporteze în Revisal. Apoi, trebuie încetată oficial perioada de suspendare a contractelor lucrătorilor, dacă firma folosea persoane în perioada suspendării. În fine, angajatorul trebuie să achite la stat impozitul și contribuțiile sociale pentru perioadele în care persoanele identificate de reprezentanții IM au lucrat fără forme legale.
În curând, aceste prevederi vor fi modificate de o lege aflată acum la promulgare, cu șanse mari să se aplice în următoarele săptămâni. Mai precis, în Codul muncii o să scrie că, pentru reluarea activității, angajatorul va trebui să și dovedească plata taxelor salariale pentru perioadele în care lucrătorii au muncit fără forme legale.
În plus, o să apară o pedeapsă cu închisoarea pentru angajatorii care vor relua activitatea ilegal, fără să îndeplinească cerințele enumerate mai sus. Pedeapsa va consta în închisoare de la șase luni la doi ani sau într-o amendă penală. Aceste modificări trebuie promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial pentru a se aplica.