Din august 2017, munca nedeclarată poate fi sancționată de inspectorii de muncă cu amenzi consistente (care mai nou vor avea limite maxime), după cum se arată în Codul muncii:
- pentru primirea la lucru fără încheierea contractului individual de muncă înainte de începerea activității;
- pentru primirea la lucru fără înregistrarea în Revisal a raportului de muncă înainte de începerea activității;
- pentru primirea la lucru a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
Pe lângă amenzi, inspectorii de muncă sunt împuterniciți să dispună, ca sancțiune complementară, măsura sistării activității locului de muncă organizat, supus controlului, atunci când constată săvârșirea uneia dintre cele trei fapte amintite.
Începând de vineri, în cazul în care reluarea activității se face fără respectarea unor condiții esențiale, angajatorii vor risca chiar și închisoarea de până la doi ani, potrivit Legii nr. 88/2018, care a apărut marți în Monitorul Oficial și care va modifica vineri Codul muncii.
„Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale, în condițiile legii, și numai după ce a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă și prezentarea documentelor care dovedesc plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pentru perioada în care a prestat activitate nedeclarată. Reluarea activității cu încălcarea dispozițiilor (...) constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, este explicat în noua lege aplicabilă de vineri.
Prin urmare, începând de vineri, angajatorii care vor avea activitatea suspendată din cauza folosirii muncii nedeclarate o vor putea relua dacă îndeplinesc aceste condiții esențiale:
- plătesc amenzile aplicate de inspectori pentru folosirea muncii nedeclarate;
- încheie contracte de muncă cu lucrătorii care nu aveau raporturi oficiale de muncă și transmit în Revisal datele acestora;
- încetează suspendarea contractelor de muncă în cazul lucrătorilor care lucrau în perioada suspendării;
- plătesc taxele salariale pentru perioadele în care s-a folosit munca nedeclarată și prezintă documentele care să justifice acest lucru.
Astfel, un angajator cu activitatea suspendată care o va relua fără a îndeplini aceste condiții va risca pedeapsa cu închisoarea sau o amendă penală.
Procedura prin care inspectorii muncii pot decide sistarea activității unei firme trebuie stabilită de Inspecția Muncii și trebuie aprobată prin ordin al Ministerului Muncii. Astfel, în lipsa acesteia, autoritățile nu pot suspenda momentan activitatea firmelor care folosesc muncă nedeclarată. Conform informațiilor obținute de avocatnet.ro de la Inspecția Muncii, procedura încă este în lucru și nu se știe când va ajunge să fie publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (7)