Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat este una dintre formele muncii nedeclarate, conform Codului muncii.
Angajatorii care săvârșesc această încălcare a legislației riscă o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare salariat găsit în această situație. Însă, prin cumul, suma totală cu care poate fi amendată o companie nu poate depăși 200.000 de lei.
Pe deasupra, inspectorii muncii pot, însă momentan doar teoretic, să suspende activitatea angajatorului la care se descoperă forme ale muncii nedeclarate. Deși această sancțiune complementară amenzii a fost introdusă din 2017, ea nu poate fi aplicată în practică în lipsa unei proceduri la care Inspecția Muncii încă lucrează.
Când va fi posibilă suspendarea activității angajatorului pentru munca nedeclarată, reluarea acesteia se va putea face după ce se achită amenda, se încetează suspendarea salariaților și se dovedește autorităților plata retroactivă a taxelor salariale pentru perioada muncită în afara legii.
Cei care vor relua activitatea fără să respecte aceste condiții vor risca închisoarea de la șase luni la doi ani sau o amendă penală.
Suspendarea contractului individual de muncă intervine, potrivit Codului muncii, automat, prin acordul părților sau la inițiativa uneia dintre părți. În timpul suspendării contractului, salariatul nu mai prestează muncă efectiv, iar angajatorul nu-l mai plătește.
De exemplu, un contract este suspendat automat dacă salariatul intră în concediu medical, este suspendat prin acordul părților dacă salariatul intră în concediu fără plată sau este suspendat la inițiativa uneia dintre părți dacă salariatul intră în concediu pentru creșterea copilului ori angajatorul își întrerupe temporar activitatea din motive economice.
Celelalte forme ale muncii nedeclarate, ce sunt incluse momentan în Codul muncii, sunt primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă anterior începerii activității, primirea la muncă fără o raportare în Revisal anterior începerii activității și primirea la muncă în afara programului de lucru pentru salariații part time. În fiecare dintre aceste cazuri, amenda maximă cumulată riscată de companie este de 200.000 de lei.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.