Angajatorii sunt obligați să încheie contractele individuale de muncă înainte ca salariații să înceapă efectiv lucrul la firmă. Și când spunem asta ne referim inclusiv la persoanele care sunt luate în probe.
„Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului”, prevede, cât se poate de clar, Codul muncii.
Conform actului normativ, perioada de probă trebuie să fie inclusă în contractul individual de muncă, acolo unde angajatorul vrea să vadă dacă salariatul este potrivit pentru postul pentru care a fost angajat. Cu alte cuvinte, și în perioada de probă salariatul trebuie să aibă încheiat un contract de muncă.
Totodată, o altă treabă pe care angajatorul mai trebuie să o facă înainte ca salariatul să-și înceapă activitatea este transmiterea datelor contractului de muncă în Revisal. Tot până în ziua de dinaintea primei zile de lucru a salariatului.
Practic, primirea cuiva la muncă fără ca mai întâi să i se încheie un contract individual de muncă și/sau fără să se facă raportarea în Revisal sunt considerate forme ale muncii nedeclarate.
Pentru fiecare dintre aceste două fapte, angajatorul riscă o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată de inspectorii muncii că lucrează fără a avea contract și/sau fără să i se fi raportat datele contractului în Revisal. Totuși, amenda nu poate depăși, în total, 200.000 de lei pentru fiecare dintre cele două fapte în parte.
Dacă ne luăm după informațiile Inspecției Muncii din acest an și din anul 2018, observăm că fapta sancționată cel mai des la controalele la angajatori este primirea salariaților la lucru fără ca mai întâi să li se încheie contracte de muncă.
Informații mai multe despre angajarea salariaților pot fi găsite în articolul nostru de aici.
Comentarii articol (1)