Modalitatea de calcul a sumelor pe care contribuabilii le pot direcționa către alți beneficiari a fost modificată vineri, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Astfel, pentru susținerea ONG-urilor furnizori de servicii sociale prin asigurarea finanțării de care au nevoie, au fost luate două măsuri menite să încurajeze microîntreprinderile și persoanele fizice să facă sponsorizări și/sau acte de mecenat.
Și dacă despre condițiile în care microfirmele pot deduce sponsorizările pe care le fac entităților nonprofit și bisericilor am scris aici, în acest articol vom vorbi despre majorarea, de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe venit care poate fi donată, de către persoanele fizice, pentru susținerea ONG-urilor și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat.
Astfel, acești contribuabili au posibilitatea să dispună cu privire la destinaţia unei sume reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual, după cum urmează:
- în cotă de 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii și a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii;
- în cotă de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.
Practic, prevederile amintite se aplică și persoanele fizice care obțin venituri asimilate salariilor, iar entitățile care pot primi efectiv sponsorizările sunt detaliate aici.
Pentru redirecționarea a 2% sau 3,5% din impozitul pe venitul realizat anual, contribuabilii trebuie să depună formularul 230. Și în acest an, administrațiile financiare vor primi declarațiile 230 centralizate de ONG-uri, fără să fie necesară depunerea individuală a documentului, de către fiecare contribuabil în parte - detalii suplimentare, aici.