Persoanele fizice pot direcționa și 3,5% din impozitul pe venit
Pentru a asigura finanțarea activității entităților nonprofit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale, OUG nr. 25/2018 prevede, în primul rând, majorarea cotei ce poate fi distribuită din impozitul pe venit datorat, de la 2% la 3,5%.
Astfel, în ceea ce privește persoanele fizice, vorbim despre majorarea, de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susținerea ONG-urilor și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat.
Concret, acești contribuabili au posibilitatea să dispună cu privire la destinaţia unei sume reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual, după cum urmează:
- în cotă de 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii și a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii;
- în cotă de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.
Pentru redirecționarea a 2% sau 3,5% din impozitul pe venitul realizat anual, contribuabilii trebuie să depună formularul 230, însă contribuabilii care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor pot opta acum pentru calcularea, reținerea şi plata sumei reprezentând 2% din valoarea totală a impozitului anual de către angajator/plătitor, până la termenul de plată al impozitului.
Cu alte cuvinte, formalitățile privind calcularea, reținerea și plata acestor sume pot fi direcționate de salariați către angajatori. Totodată, posibilitatea de a direcționa 2% sau 3,5% din impozitul datorat revine și persoanelor fizice cu venituri din activități independente, pe baza declarației unice (formular 212), depusă până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Microfirmele pot face deduceri din impozitul datorat statului
OUG nr. 25/2018 introduce și posibilitatea microîntreprinderilor de a deduce, din impozitul pe veniturile obținute, sponsorizările pe care le acordă ONG-urilor sau bisericilor, în condițiile în care acest lucru nu era permis anterior de Codul fiscal. Astfel, firmele pot să deducă până la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, începând cu al doilea trimestru din 2018, în contextul în care prevederile actului normativ se aplică începând cu 1 aprilie 2018.
În cazul în care microcompaniile nu scad sponsorizările din impozitul aferent trimestrului în care au acordat banii, sumele în cauză pot fi reportate în următoarele 28 de trimestre. Totodată, microfirmele sunt obligate să depună anual o declarație referitoate la sponsorizările acordate. Declarația informativă se depune pentru anul în care s-au acordat sponsorizările, dar și pentru anul în care se fac deduceri din impozit pentru sumele reportate, așa cum am explicat aici.
Iar dacă vorbim despre entitățile la care pot ajunge, concret, sponsorizările, adică entitățile nonprofit și unitățile de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, ne referim, printre altele, la entitățile care se ocupă cu îngrijirea la domiciliu a celor cu dizabilități, cele care oferă locuințe protejate, centrele de recuperare, casele de tip familial, cantinele sociale, căminele pentru vârstnici, adăposturile de noapte, centrele de criză, centrele pentru copii cu dizabilități - detalii suplimentare despre entitățile eligibile să primească sponsorizările, aici.
Vă reamintim că în sfera impozitării pe veniturile microîntreprinderilor intră companiile cu venituri sub un milion de euro în anul precedent, cu mențiunea că societățile cu un capital social de cel puțin 45.000 de lei și minimum doi angajați pot opta pentru aplicarea impozitului pe profit, începând cu trimestrul II al acestui an. Despre condițiile în care microfirmele pot trece din nou, prin opțiune, la impozit pe profit, am scris aici și aici.
Comentarii articol (1)