Prevederile sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2018, ce a apărut vineri în Monitorul Oficial și a adus modificări Codului fiscal. Deși ordonanța este în vigoare de pe 30 martie 2018, regula referitoare la deducerile pentru microîntreprinderi se aplică de la 1 aprilie 2018, adică începând cu al doilea trimestru al anului curent.
Microfirmele pot deduce sponsorizările pe care le fac ONG-urilor sau bisericilor, în condițiile în care acest lucru nu era permis până acum de prevederile Codului fiscal. Astfel, firmele pot să deducă până la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, începând cu al doilea trimestru din 2018.
„Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări (...) pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective”, scrie în actul normativ.
În continuare poți citi despre:
- ce se întâmplă cu sumele care nu sunt scăzute din impozitul pentru trimestrul în care s-au acordat sponsorizări;
- ce nouă obligație declarativă au microîntreprinderile care acordă sponsorizări.
Sumele pot fi reportate în următoarele trimestre
În condițiile în care microcompaniile nu scad sponsorizările din impozitul aferent trimestrului în care au acordat banii, sumele în cauză pot fi reportate în următoarele trimestre.
„Sumele care nu sunt scăzute [din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care s-au înregistrat cheltuielile respective] se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”, este explicat în OUG nr. 25/2018.
La fel cum se întâmplă, mai nou, în cazul firmelor plătitoare de impozit pe profit, și microîntreprinderile sunt obligate să depună anual o declarație referitoate la sponsorizările acordate. Declarația informativă se depune pentru anul în care s-au acordat sponsorizările, dar și pentru anul în care se fac deduceri din impozit pentru sumele reportate.
În principiu, declarația informativă se depune anual până la data de 25 ianuarie a anului următor sau până la alte termene speciale. Declarația informativă va fi stabilită prin ordin al Fiscului în 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, adică până la 28 iunie 2018.
Impozitul micro este datorat de firmele cu afaceri în anul anterior sub plafonul de un milion de euro. Companiile care trec peste acest plafon trebuie să aplice impozitul pe profit.